Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

РАБОТАТА НА „ВиК“ – СЛИВЕН С РОМИТЕ В С. КРУШАРЕ Е В ХОД

28 септември 2017 13:40, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1960
РАБОТАТА НА „ВиК“ – СЛИВЕН С РОМИТЕ В С. КРУШАРЕ Е В ХОД

Втора среща в ромската махала на с. Крушаре проведе вчера ръководството на „В и К“ – Сливен, в сътрудничество със селското кметство. Съвместната инициатива за работа с ромското население на водното дружество и кмета Димо Станков определи целта на сътрудничеството с ромската общност на първата организирана среща в евангелската църква на махалата. Тя е: да се разясняват и изпълняват коректно основните правила в отношенията на „В и К“ - Сливен с потребителите на вода от ромските квартали.

Идеята на втората среща беше да се върви към постигане на конкретни практически резултати. Управителят на „В и К“ - Сливен инж. Севдалин Рашев съобщи заключението от направената проверка от служители на водното дружество. Установено е, че жителите на махалата още не са почистили и подготвили шахти за монтиране на водомерите. За да продължи сътрудничеството от взаимна полза, след седмица „В и К“ ще постави първите 10 водомера на неизрядни платци, за което домакинствата са уведомени. В срок от един месец, ще бъдат монтирани 40 водомера на потребителите, които някога са имали работещи измервателни устройства. Заедно с новите сметки, те ще заплащат разсрочено и договорена част от старите дългове.

Други 50 домакинства без водомери ще трябва да си закупят измервателни уреди на преференциална цена от дружеството, а негови служители ще помогнат за изграждане на шахтите и монтиране на водомерите. Електроенергията за доставяне на вода е скъпа, отстраняването на авариите – също, 340 000 лв. дължат за 10 години на „В и К“ 101 неизрядни платци от ромската махала. Ако кампанията за поставяне на водомери на длъжниците не даде резултат, водопроводните им отклонения ще бъдат прекъснати.

Управителят на дружеството предложи периодични срещи с ромите от с. Крушаре, до окончателно постигане на разбирателство, при баланс на интересите. Ромските къщи със сателитни телевизионни антени и нова алуминиева дограма са в състояние да си плащат и изразходената вода, посочи той. Вчера потребителите от ромската махала провериха при присъстващите на срещата В и К-специалисти дължимите от домакинствата им суми и направиха първите заявки за поставяне на водомери.

„В и К“ – Сливен се подготвя за работа с ромското население и в село Тополчане, за която вече има съгласие за сътрудничество с местното кметство.

Снимки

РАБОТАТА НА „ВиК“ – СЛИВЕН С РОМИТЕ В С. КРУШАРЕ Е В ХОД