Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В областната управа се проведе семинар, свързан с проблемите на домашното насилие

29 септември 2017 08:44,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 750
Дом.насилие

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски подкрепи национална инициатива на фондация „Асоциация Анимус”, която повече от 20 години предлага иновационни социални услуги. Инициативата е под патронажа на еврокомисар Мария Габриел и предвижда серия от срещи в страната по проблемите на домашното насилие. Целта е да се популяризира Координационния механизъм за помощ на пострадалите. На 28 септември в областната управа се проведе семинар по темата. В него участваха представители на прокуратурата, полицията, общините, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и на съорганизаторите от сдружение „Андромеда”.

„Стряскащ е фактът, че над 600 хиляди жени в България са малтретирани. Страшно е, че всяка четвърта българка е подложена на домашно насилие, а това означава посегателство над личността. Жената има право да бъде щастлива, да има мечти и цели, да се развива професионално, в спокойна обстановка да отглежда децата си. Вярвам, че тук ще се родят идеи , които ще ограничат домашното насилие“, заяви заместник областният управител Димитринка Петкова, която откри събитието. „Няма случай, който да бъде преодолян без участието на всички институции“, каза от своя страна Катя Кръстанова от „Анимус“. В страната са изградени 10 кризисни центъра за пострадали и 12 центъра за деца, чиито майки са били малтретирани. Помощ предоставят звената„Майка и бебе“, както и Центровете за обществена подкрепа. „За съжаление, въпреки това в България има изключителен недостиг на услуги“, допълни Кръстанова. Според минималните стандарти, на 10 хиляди жители трябва да има създаден поне един кризисен център.

Представителите на ОД на МВР съобщиха, че през 2016 г. са били издадени 31 заповеди за незабавна или постоянна защита от домашно насилие. Десет от заповедите са били нарушени. Срещу девет от нарушителите са били образувани досъдебни производства и те са били предадени на съд. От началото на 2017 г. досега издадените заповеди за защита са 26. В предходните две години няма жертви на убийство при домашно насилие.

Създаването на кризисен център в Сливен е предвидено за 2018 г., според Областната стратегия за развитие на социалните услуги. Проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за откриването на такъв център подготвя общината в Сливен.

Снимки

Дом.насилие 2