Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЦЕНАТА НА ВОДАТА В СЛИВЕН СЕ УВЕЛИЧАВА С 16,7 ПРОЦЕНТА

02 октомври 2017 16:06, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1824
ВиК - лого

Цената на водата в Сливен се вдига със 16,7 на сто от 1 октомври 2017 година. Новата цена на водоснабдителните и канализационни услуги в Сливенска област за 2017-та и периода 2018-2021 година беше утвърдена от КЕВР на 26 септември, след проведено в София обществено обсъждане и приемане на бизнес-плана на „В и К“ - Сливен.

От 1.10.2017 г. цената за доставяне на вода става 1,62 лв. за куб. метър. Цената за отвеждане на отпадъчните води е 0,065 лв. и за пречистване на отпадъчните води на битовите потребители - 0,35 лв. за куб. метър. Общата сума без ДДС за водоснабдителни и канализационни услуги в Сливен е 2,04 лв. за куб. метър. След 1 октомври 2017 г., цената на водата за битовите потребители до 2021 г. ще нарасне минимално и постепенно с 8 стотинки, до 1,70 лв. без ДДС.

Според анализа на КЕВР, цените на водоснабдителните и канализационни услуги в Сливен, при средна за областта заплата от 510 лева, са социално поносими и са в пъти под нивото на изискуемите 2,5 процента от средномесечния доход.

Цената на водата в цялата страна се увеличава с приблизително еднакъв процент. Причините са свързани с необходимостта от поддържане на водоснабдяването на територията на Сливенска област на добро ниво, каза управителят на „В и К“ – Сливен инж. Севдалин Рашев. Новата цена осигурява изпълнението на ремонтни и инвестиционни програми, качествено отстраняване на авариите, полагане на асфалт и подмяна на най-износената водопроводна мрежа. Инвестициите, направени от „В и К“ – Сливен, за последните две години, са около 1 милион лева. От значение е фактът, че за абонатите на „В и К“ – Сливен в последните 10 години не е имало увеличение.