Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев откри Ромските дни на културата в Сливен

02 октомври 2017 21:24,
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 902
...

Продължавайте да съхранявате своята идентичност и да покажем, че думи като „социално включване” не са куха фраза. С тази думи кметът на община Сливен Стефан Радев откри Ромските дни на културата на концерт-спектакъл тази вечер в зала „Сливен”. „Това събитие, на което община Сливен е съорганизатор, е част от нашата политика за обогатяване културния живот на нашите съграждани. Ние уважаваме усилията на всяка общност и правим необходимото за тяхното популяризиране”, посочи Радев.

Кметът на Сливен изрази специална благодарност на Ромска академия за култура и образование за съхраняването и популяризирането на традициите на ромите. „Разчитам, че заедно с Вас ще решим и една от най-трудните задачи днес – да ограничим отпадането на децата от училище, защото това е грижа не само за нашата област, а за цяла България”, каза още Радев.

За трети път Сливен посреща творци и учени от цялата страна. Първият ден, е посветен на творчеството на гениалния ромски композитор, диригент, музикант и педагог Йордан Русчев (ДАНКО). Празникът беше открит с тържествен концерт, в който взеха участие хор „Романи чълхъя”(„Ромски звезди”), Теодосий Спасов, популярните ромски попфолк-звезди Бони и Щилиян, оркестър „Карандила”, танцьорите на хореографа Атанас Атанасов.

Утре в ХГ „Димитър Добрович“, в 10 часа, ще бъде открита изложба под наслов „Ромско изкуство и занаяти“ – с участието на художници и занаятчии от страната; в зала „Сирак Скитник“ в 11 часа ще бъдат обявени отличените от журито в Първи конкурс за поезия на името на Усин Керим. На 3 октомври от 19 ч., в зала „Зора“, ще се състои моноспектакъл „Цигански колела“ на младата актриса Наталия Цекова и Мартин Любенов – акордеонист.

На 4 октомври от 9.30 ч в хотел „Спорт палас“ започва научна конференция на тема: „Ромите през 21 век - култура и идентичност.“

Ромските дни на културата са част от «Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в Сливен” и се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.

02.10.2017г.

Снимки

......