» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Зам.министър Султанка Петрова: Ще изработим регионални демографски политики

06 October 2017 16:27,
Emission of: District Sliven 6 years ago, number of readings: 1123
откриване

„Демографската политика е един от основните приоритети, които си постави правителството на Бойко Борисов. Всички отчитахме, че натрупаните проблеми са много важни, но нямахме волята да ги решаваме. Начинът е в по-добрата координация между централната и местната власт“ – това заяви зам.министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова на среща в Сливен за демографските тенденции и жизненото равнище. Срещата се проведе на 6 октомври по покана на областния управител Чавдар Божурски. В нея участваха структурите на държавната администрация, КТ „Подкрепа“ и КНСБ, неправителствени организации.

Сливен е сред областите, които се нареждат след най-бедната Видинска област по редица показатели. Доходът на населението от работна заплата през периода 2008-2016 г. в страната е нарастнал с 46 процента, а в Сливенска област – с 13,6 на сто или възлиза на 5 723 лева – съобщи Теодора Златанова, експерт от екипа на зам.министъра. Брутният вътрешен продукт на човек от населението е нарастнал с 12,3 на сто общо за страната в периода 2011-2015 г., а в областта – с 5,3 на сто. Средната работна заплата за тази година е 1040 лева за страната срещу 790 за областта. „Демографският колапс в България е заради миграцията. Европейските държави не дават, а даже приемат мигранти“ – каза от своя страна доц.Георги Бърдаров, съветник на Султанка Петрова. Той посочи, че в Сливенска област, както и в някои други региони, от една страна има дефицит на работна ръка, а от друга – излишък на неквалифицирана работна ръка. Развитието на дуалното образование е едно от решенията. 10,4 на сто от населението на областта е от ромски произход, но реалната му численост е по-голяма – посочи още той.

Участниците в срещата съобщиха за проблеми, свързани с начините за подпомагане, трудоустрояване, възможностите за социално предприемачество, ниските доходи на работещите в социалната сфера. Мненията и предложеният им ще бъдат изпратени в МТСП. Зам.министър Петрова заяви, че възоснова на тях ще бъде изработена регионална демографска политика.

Photos

презентация