Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Зам.министър Султанка Петрова: Ще изработим регионални демографски политики

06 октомври 2017 16:27,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 1129
откриване

„Демографската политика е един от основните приоритети, които си постави правителството на Бойко Борисов. Всички отчитахме, че натрупаните проблеми са много важни, но нямахме волята да ги решаваме. Начинът е в по-добрата координация между централната и местната власт“ – това заяви зам.министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова на среща в Сливен за демографските тенденции и жизненото равнище. Срещата се проведе на 6 октомври по покана на областния управител Чавдар Божурски. В нея участваха структурите на държавната администрация, КТ „Подкрепа“ и КНСБ, неправителствени организации.

Сливен е сред областите, които се нареждат след най-бедната Видинска област по редица показатели. Доходът на населението от работна заплата през периода 2008-2016 г. в страната е нарастнал с 46 процента, а в Сливенска област – с 13,6 на сто или възлиза на 5 723 лева – съобщи Теодора Златанова, експерт от екипа на зам.министъра. Брутният вътрешен продукт на човек от населението е нарастнал с 12,3 на сто общо за страната в периода 2011-2015 г., а в областта – с 5,3 на сто. Средната работна заплата за тази година е 1040 лева за страната срещу 790 за областта. „Демографският колапс в България е заради миграцията. Европейските държави не дават, а даже приемат мигранти“ – каза от своя страна доц.Георги Бърдаров, съветник на Султанка Петрова. Той посочи, че в Сливенска област, както и в някои други региони, от една страна има дефицит на работна ръка, а от друга – излишък на неквалифицирана работна ръка. Развитието на дуалното образование е едно от решенията. 10,4 на сто от населението на областта е от ромски произход, но реалната му численост е по-голяма – посочи още той.

Участниците в срещата съобщиха за проблеми, свързани с начините за подпомагане, трудоустрояване, възможностите за социално предприемачество, ниските доходи на работещите в социалната сфера. Мненията и предложеният им ще бъдат изпратени в МТСП. Зам.министър Петрова заяви, че възоснова на тях ще бъде изработена регионална демографска политика.

Снимки

презентация