Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ПЕТАТА СИ ГОДИШНИНА ОТБЕЛЯЗА ИНСТИТУТ „КОНФУЦИЙ“ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

15 октомври 2017 15:41,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 6 години, брой четения: 2209
5 години институт "Конфуций" във В. Търново

В пет поредни дни Институт „Конфуций“ във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ с различни инициативи отбеляза пет години от своето основаване. В събота приключи Международната научна конференция „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа“. Един от докладите, предизвикал интереса на участниците в конференцията, бе на възпитаника на гимназия „Дамян Дамянов“ Георги Николаев, сега студент по право в университета. Докладът носеше предизвикателното заглавие „Китай достига до нови небеса“ и в него бяха очертани амбициите на огромната държава да постигне „китайската мечта“, очертана неотдавна от лидера Си Дзипин.

В съботната вечер в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ се състоя тържествен концерт, посветен на годишнината на Институт „Конфуций“. В приветственото си слово професор Пламен Легкоступ, ректор на университета в мандат 2007-2015 г., сега Главен съветник на Централата на Институт „Конфуций“ (Ханбан), очерта приноса на образователната институция с нестопанска цел за разпространяване на китайския език и култура, за задълбочаването на познанията на българите за Китай, за разгръщането на обмена на специалисти в областта на образованието, културата и икономиката. Беше посочено и сътрудничеството на института с други образователни институции, в които работят доброволци от Китайската народна република. В профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ през тази учебна година работи втора доброволка. Ячи Тун е от десетмилионния град Ухан, административен център на провинция Хубей, разположен край най-голямата китайска река Яндзъ. В Сливен тя ще продължи работата от миналата година на доброволката Джао Паню - Пени. Освен с ученици от гимназията, тя ще работи и с желаещите да учат китайски език ученици от други училища, както и с възрастни граждани. Тъй като в тези две групи има още свободни места, пропусналите да се запишат до този момент могат да сторят това в следващите дни лично в канцеларията на гимназията или на телефон (044) 66 31 76.

Доброволката Ячи Тун и директорът на ПХГ „Дамян Дамянов“ Жельо Радев бяха сред участниците в конференцията и в тържеството. В пищния и многообразен концерт-спектакъл се представиха различни състави и индивидуални изпълнители от Китайската народна република и от България.

Снимки

Конфуций5 години институт "Конфуций" във В. Търново5 години институт "Конфуций" във В. Търново5 години институт "Конфуций" във В. Търново5 години институт "Конфуций" във В. Търново5 години институт "Конфуций" във В. Търново5 години институт "Конфуций" във В. Търново