Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Протести в три града заради промените в учебните програми

30 януари 2016 12:45, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Св. Георги Победоносец преди 4 години, брой четения: 932
Протести в три града заради промените в учебните програми

Варна и Смолян последваха Карлово, където хората първи се вдигнаха

Въпреки рокадите в образованието Карлово, Варна и Смолян излязоха на протест. Хората са недоволни от промените в учебниците по история и използването на термина „съжителство”.

Оказа се, че протестиращите в Карлово са недоволни и от номинацията на Меглена Кунева за нов министър и поискаха тя да се оттегли.

Оставката на ресорния министър Тодор Танев не успокои напрежението в града.

Там пристигнаха групи от София, Пловдив, Сопот, Панагюрище, Стара Загора, Нова Загора. Протестът беше мирен, но хората са гневни. Недоволството е насочено към новите учебници по история. Според протестиращите това е опит за подмяна на българската идентичност и миналото на българския народ.

Част от протестиращите бяха различни представители на патриотични клубове от цялата страна.

Продължава и протестната подписка в подбалканските градове и села. Към нея вече се присъединяват и различни населени места от Родопите.

В Смолян десетки граждани се събраха пред Хаджичоневата къща и проведоха бдение под надслов „Hямa дa зaбpaвим бългapc?aтa иcтopия”, организирано от Сдружение „Родопски хайдути”, съобщава Агенция „Фокус”.

По този начин те изказаха несъгласието си с промените, залегнали в учебните планове и изкривяването на фактите от историята ни. Проведе се литийно шествие с портрети на Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Иван Вазов, Христо Ботев и други народни будители.

Във Варна демонстрация се проведе пред паметника на отец Паисий в Морската градина след инициатива в социалните мрежи от Славянската академия срещу спорните действия на Министерството на образованието.

 

Материала е взет от: http://novanews.novatv.bg