Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна ремонт на покрива на бившата „Популярна банка“ в Сливен

31 октомври 2017 14:49, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 831
---

Започна ремонт на покрива на сградата на бившата "Популярна банка” в Сливен, която е със статут на архитектурно-строителен паметник на културата от местно значение. Повече от 10 години не се използва и поддържа. Ремонтът е авариен и се извършва с цел да се запази сградата от по-голямо разрушение. Той включва подмяна на елементи на главните носещи конструкции, изцяло нови ребра, дъсчена обшивка и керемиди.

Решението е взето след констатация на комисия, назначена със заповед на кмета Стефан Радев, която да установи състоянието на обекта и необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи. В комисията бяха включени представители на Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство, представители на Националния институт за недвижимо културно наследство, на Регионалната дирекция за национален строителен контрол и служители на Общинска администрация.

Сградата е със стоманобетонова конструкция от плочи, греди и колони, тухлени зидове на етажите и каменни зидове в сутерените. Покривната конструкция е дървена, почти напълно разрушена. Пространството под покрива е недостъпно, защото дървената стълба, водеща до него, е разрушена.

Дъждовните води не се отвеждат заради липсващи улуци и казанчета, което е довело до разрушаване на покривната конструкция. При дъжд се наводняват етажите и се уврежда сградата. Липсата на стопанисване и атмосферното влияние на времето са причина за започналите процеси на разрушаване.