Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Форум за ЕС в Котел в навечерието на Деня на народните будители

31 октомври 2017 19:49,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 808
концерт

Юбилейната 10-годишнина от приемането на България в ЕС и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС бяха тема на дискусионен форум, който се проведе на 31 октомври следобяд в община Котел. Това е второто поред събитие по инициатива на областния управител Чавдар Божурски, свързано с Комуникационната стратегия на страната ни за ЕС. Срещата се състоя в заседателната зала на общинския съвет. Тя бе част от празничния календар на Котел послучай 1 ноември – Ден на народните будители и празник на града.

Областният управител откри форума и приветства участниците в него – Коста Каранашев, кмет на общината-организатор, и екипа му, председателя на общинския съвет Христина Чолакова, служители, граждани, общественици. „Всичко, което са искали възрожденците на Котел преди 150 години, е факт. Българският народ и държава са вече равноправни членове на ЕС”, заяви кметът Каранашев. Областният информационен център-Сливен запозна присъстващите с ролята на европейските институции и предстоящото председателство.

Зам.кметът Румен Стоилов съобщи, че община Котел оказва подкрепа и на партньори. Вече са одобрени 6 от общо 8 проекта за реставриране на православните църкви на стойност 3 млн.лева. Съвместно с читалищата са изработени 7 проекта за над 2 млн.лева, за които се търси реализация. В бъдеще предстои обновяване на площадните пространства в Котел и селата, на гробищните паркове, предстоят ремонти на обществени сгради за енергийна ефективност. Служители на местната администрация представиха европроектите на общината през двата програмни периода. През първия - 2007-2013 г., са усвоени средства за 7,6 млн.лева. През втория - 2014 до 2020 г., вече се работи или предстои да започне работа по проекти за 22,5 млн.лева. С финансиране от ЕС е създаден социално-здравен център за 343 хил.лева, с помощ от 490 хил.лева 168 възрастни, нуждаещи се граждани са получили услугите на социални асистенти, домашни помощници и медицински специалисти, съвместно с общините Върбица и Сунгурларе е създадена местна инициативна група, чиято стратегия е одобрена и се очаква да бъдат усвоени 5,7 млн.лева. Предстои рехабилитация на улици и тротоарни настилки в града за 2 млн.лева, както и обновяване на вътрешната водопроводна мрежа и изграждане на съоръжения в селата Тича, Нейково, Пъдарево и Жеравна. Проектът, който вече действа и който ще работи до края на 2019 г., е свързан с осигуряването на топъл обяд на 2 200 лица и семейства. Стойността му е 7,2 млн.лева.

Срещата приключи с изпълнения на учениците от Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев”. Възпитаниците на учебното заведение от много години насам представят таланта си, своя град и страната ни на световните сцени. Организаторите подчертаха, че фолклорът е народната памет за обичаите, традициите, културата и историята, с които идентичността на България присъства в общия европейски дом.

 

 

Снимки

презентациясрещастоилов