Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

150 години от смъртта на д-р Иван Селимински отбеляза днес областната болница в Сливен

01 ноември 2017 16:14, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 6 години, брой четения: 2303
---

150 години от смъртта на своя патрон отбеляза днес МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Съорганизатор на проявата беше Община Сливен.

„Д-р Селимински е една от най-ярките личности на нашия град. Достоен лекар, патриот и щедър дарител. Той е човекът, въвел за първи път здравните осигуровки в града ни“, каза изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров при поднасянето венец на паметника на д-р Селимински пред лечебното заведение.

По-късно в зала „Май“ се проведе юбилейна среща по повод годишнината. Приветствие към присъстващите и поздрав за 1 ноември – Ден на народните будители отправи кметът на Сливен Стефан Радев.

„Д-р Иван Селимински е име, което се нарежда сред имената на стотиците български носители на промяната. Лекар, учител и виден общественик, той оставя ярка следа в историята ни и е радетел за свобода, независимост и просветление. Той е един от най-значимите представители на българското Възраждане, хуманист и родолюбец, свързан до своя край с дълга към родината“, каза кметът.

Той благодари на ръководството на болницата за инициативата и подчерта, че подобни прояви помагат да се научи повече за хората, с чиито имена се назовават днес улици, училища, болници и др.

Доклад за живота на д-р Иван Селимински представи изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров.

„Д-р Иван Селимински е гражданин на света с доказан принос не само у нас, а и във всички страни, в които е учил и работил. Той остава завинаги дълбоко привързан към отечеството си и родния град, винаги със стремеж към усъвършенстване и по-добро образование. Селимински прекрасно е осъзнавал същността на думата лекар - не само да ползваш облагите на професията, но и да твориш изкуство, да притежаваш дарба и да осъзнаваш пълната тежест на отговорностите, които си обречен да носиш. Медицината е признание, което заслужава да отдадеш безкористно живота си, без да търсиш нищо в замяна“, каза д-р Петров.

Приветствия отправиха доц. Михаела Топалова от името на Съюза на учените, Надя Вълчева – председател на болничното настоятелство към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен, Мария Колева – председател на читалище „Светлина 1926 г.“ от село Селиминово и д-р Димитър Боянов – анестезиолог в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен.

Поздрав към гостите отправиха самодейците от певческата вокална група към читалището в Селиминово.

 

Снимки

---------------------------