Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител поздрави котленци за Деня на народните будители

01 ноември 2017 16:01,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 858
празник

Областният управител Чавдар Божурски бе гост на тържественото заседание на общинския съвет в Котел послучай Деня на народните будители, празник на Котел. „Няма учебник по история, общество и литература, в който децата ни да не прочитат името на вашия град, на Софроний Врачански, Георги Мамарчев, Георги Раковски, Петър Берон и много други просветители, деятели на културата и революционери. Пожелавам ви да запазите техния будителски дух. Това е наложително, особено в контекста на актуалните приоритети на страната ни. Един от тях е задържането на децата в училище. Без образование пазарът на труда ще остане затворен, независимо колко са кандидатите” – каза на заседанието Божурски. Той пожела на котленци да поощряват инициативите на ръководството на общината, на всеки обикновен гражданин, които създават по-добри условия за живот в Котел. „Оказа се, че не е невъзможно да бъдат привлечени инвеститори и да се отворят нови работни места, това е вече факт. Бъдете активни във вашето гостоприемство. Възползвайте се от богатството на миналото, от щедростта на природата и човешкия потенциал. Останете пример за толерантност, обединени около обща кауза – бъдещето на Котел, защото, както е казал Петър Берон в своите „Добри съвети” в Рибния буквар, „Днес да мислиш, утре що ще правиш ” – заяви още областният управител.

На тържественото общинско заседание гости бяха народният представител от ГЕРБ Галя Захариева, ръководители на държавни и общински структури. Председателят на общинския съвет Христина Чолакова обяви тазгодишният носител на Почетния знак на община Котел – предприемачът Едоардо Миролио. Наградата се присъжда с решение на местния парламент за значителни заслуги в развитието на Котел и общината. „Кметът Каранашев проведе среща с г-н Миролио с молба да разкрие свое производство. В негово лице нашият град получи силна и мотивираща подкрепа” – съобщи Чолакова. През тази година е отворен нов цех за конфекция. След проведено обучение са наети 40 души. Перспективата е дейността му да се разшири, като работните места се увеличат на 200. Наградата получи синът на инвеститора – Франко Миролио, който ръководи производството в Котел. „Както аз, така и моят баща, намерихме в България един нов дом. Важен въпрос за нас е да можем да обучаваме хора, които да започнат работа” – заяви Франко Миролио и благодари за топлия прием в Котел. „Желанието ни е да бъде открита гимназия по текстил в нашия град. Вече проведохме първи разговор за това с просветния министър” – съобщи кметът Каранашев. Ученици от областната гимназия "Георги Раковски" в Болград, Украйна поздравиха съветниците за Деня на народните будители. Те съобщиха, че гимназията им съществува от 1858 година, в нея се изучава български език от 1 до 11 клас, а българска литература и история - от 9 до 11 клас. "Като вас честваме делото на нашия патрон Раковски" - заявиха децата.

След заседанието се състоя тържествен ритуал за издигане на националния флаг и знамето на ЕС. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Георги Раковски. Професорите Пламен Павлов, Андрей Андреев и Пламен Митев се срещнаха с гражданите и разговаряха с тях за приноса на котленци в процесите на Българското възраждане. Ученици от НУФИ „Филип Кутев” изнесоха концерт. Празничната програма ще приключи с предпремиера на филма „Възвишение” по едноименния роман на родения в Котел писател Милен Русков. Режисьор на филма е Виктор Божков.

Снимки

миролиоболградчолакова