Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

УЧЕНИЦИ ОТ ПХГ „Д. ДАМЯНОВ“ СЕ ПРЕДСТАВИХА ДОСТОЙНО НА УЧЕНИЧЕСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА Г.С. РАКОВСКИ

03 ноември 2017 19:11,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 6 години, брой четения: 2734
участници в конференцията

„Отношението на Георги С. Раковски към църковно-националната борба и приносът му в нея според историографските му произведения, лична кореспонденция и публицистика”, е темата на презентацията, с която дванайсетокласникът от Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” Иван Тенев предизвика интереса на журито от трима професори-историци на проведената в Котел национална ученическа конференция. Той получи Грамота за отлично представяне и подарък – книгата на Панко Анчев „Българският ум, непрочетеният Г.С. Раковски”. Добре се представиха и останалите трима участници-единайсетокласници. Петя Андреева прочете своето есе „Георги Раковски за политиката на Русия спрямо българите”, а нейната съученичка Денислава Стойчева – есето си „Георги Раковски – идеолог на Българското Възраждане”. „Публицистът Раковски – непознатата страна на революционера”, бе темата на есето на Габриела Калчева.

Ученическата конференция по повод 150 години от смъртта на великия котленец се проведе в училището, чийто патрон е идеологът на българското национално освобождение и бе едно от важните събития в празника на град Котел - 1 ноември. Освен СУ „Георги С. Раковски”, организатори на събитието са Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието – Сливен, Община Котел и Историческият музей в Котел. В конференцията с доклад, историческо есе, компютърна презентация или филм, участваха ученици от IX до XII клас от страната и наши сънародници, бесарабски българи от Болград, Украйна.

Учениците от Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” се включиха и в някои от празничните прояви – в срещата-разговор на тема „Приносът на котленци в процесите на Българското възраждане” с участието на проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Андрей Андреев и проф. д-р Пламен Митев, в тържествения ритуал на площада. Те поднесоха цветя пред паметника на Г.С.Раковски и на котленските възрожденци.

Снимки

участници в конференциятаучастници в конференциятаучастници в конференциятаучастници в конференциятаграмота на Иван Теневучастници в конференциятаучастници в конференциятаучастници в конференциятаплакат на конференцията