Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Засиленият контрол около огнището на инфлуенца продължава

06 ноември 2017 19:58,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 937
комисия

Засиленият контрол 3-километровата предпазна и в 10-километровата наблюдавана зона около ликвидираното огнище на инфлуенца в с.Глушник продължава – разпореди в заповед от 6 ноември областният управител Чавдар Божурски. Транспортирането на птици и птичи продукти ще е възможно само транзит, без разтоварване и спиране. Птиците ще могат да бъдат превозени само, ако са произведени извън зоната и са за незабавно клане в кланица извън нея. А яйцата – ако са предназначени за пакетиране в опаковка за еднократна употреба.

На 6 ноември се проведе второто поред извънредно заседание на Областната епизоотична комисия под ръководството на областния управител. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев съобщи, че на 4 и 5 ноември в Глушник са били принудително унищожени по хуманен начин всичките 1584 птици, отглеждани в дворовете на жителите - кокошки, токачки, патици, пуйки. Сред тях е имало три фазана и 298 гълъба. Извършена е дезинфекция на местата, където са били отглеждани, на дворовете и на улиците пред тях. Дезинфекцията продължава. От ОДБХ ще уведомят всички частнопрактикуващи ветеринарни лекари да извършват ежедневни прегледи в предпазната и наблюдаваната зона. От РЗИ заявиха, че към момента няма данни за пациенти с грип, пренесен при контакт с болни птици. От инспекцията ще предупредят личните лекари и областната болница за създалата се ситуация. Посещението на лица в предпазната зона, по повод професионалните им задължения, трябва да се извършва в защитни облекла за еднократна употреба.

Областният управител Божурски препоръча в най-кратки срокове да приключи процедурата за обезщетение на потърпевшите стопани в Глушник. Д-р Пенчев поясни, че е извършен опис на унищожените птици. Обезщетенията ще се определят по пазарни цени според ценовите справки на официалната статистика за последните няколко месеца.

Преди заседанието на епизоотичната комисия, областният управител и директорът на ОДБХ запознаха медиите с актуалната обстановка в Глушник и предприетите мерки срещу разпространението на острозаразното заболяване. Пред журналистите д-р Пенчев уточни, че стопаните, които са нарушили по-рано наложените забрани във връзка с инфлуенцата, няма да бъдат обезщетени. На 4 ноември, докато екипи на ОБДХ съвместно с полицията и помощта на сътрудници от общината в Сливен са изземвали птиците от дворовете в Глушник, от ферма в наблюдаваната зона са били продадени 60 петли на купувач от Царево. Автомобилът, превозващ петлите, е бил установен. Птиците са били унищожени, автомобилът – дезинфекциран. Съставен е акт на продавача. Акт ще бъде съставен и на купувача.

Снимки

областен