Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител присъства на Празник на билките - Еньовден в с. Бяла

24 юни 2010 16:02,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1700
снимка

На 24 юни 2010 г. областният управител г-н Марин Кавръков и експертът за връзки с обществеността г-жа Цветана Ненова присъстваха на празника на билките и лечителите – Еньовден в с. Бяла, Сливенска област.

Организатор на събитието е читалище “Христо Ботев” – с. Бяла.

Областният управител поздрави всички присъстващи с празника и пожела никога да не се забравя тази българска традиция и винаги да се подържа огънят на знанието за билкарството.

Бяла е старопланинско селище с вековни традиции в билкарството и знахарството. Всяка година точно на 24-и юни в селото се провежда Празник на билките - Еньовден. В народния календар това е най-големият билкарски празник. Посветен е на слънцето и борбата срещу болестите. Съвпада с лятното слънцестоене. На този ден слънцето вече е достигнало своя зенит и преди да слезе по-ниско, се окъпва в живата еньовска вода. Заедно с него се къпят и всички болести.

Смята се, че в името на този празник са слети две имена – Йоан /Иван/ и Еньо /от прабългарското ени – “нов”, означаващо някога “нов ден”/.

Според поверието срещу Еньовден различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която с изгрева на слънцето изчезва. Затова на този ден е най-масовото им събиране.

На Еньовден – преди изгрев слънце хората от селото излизат в гората да се къпят в роса за здраве и да берат билки. През направеният голям еньовски венец, се провряха за здраве всички гости и присъстващи на празника. От малките момичета беше изпълнен обичаят “Еньова буля”, в който се правят наричания.

Във фоайето на читалището бяха изложени билки. След ритуала всички участници бяха почерпени с чай, приготвен от набраните билки.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка