Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Работна среща за дейността на доброволните формирования се проведе в областната администрация

21 ноември 2017 16:59,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 938

Работна среща с участие на представители на общините в Сливенска област се проведе на 21 ноември в областната администрация. Целта на срещата бе да се обсъдят работата и проблемите на действащите 5 доброволни формирования на територията на областта. Срещата откриха зам.областният управител Камен Костов и гл.инспектор Андрей Алексиев, началник „Пожарогасителна и спасителна дейност” в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен.

Доброволните формирования оказват помощ на РД „ПБЗН” и местните власти при наводнение, необходимост от евакуация на хора, гасене на пожари и други ситуации, възникнали при бедствие. В общините Котел, Твърдица и Нова Загора има по едно формирование, всяко – с численост от 15 души. Доброволците са оказали помощ при наводнения, почистване на паднали дървета в населените места и от пътната инфаструктура.

В община Сливен действат две формирования. „Грамадите” е създадено с център в с.Трапоклово. В него членуват 10 доброволци от Трапоклово, Глуфишево и Жельо войвода. Освен на сигнали в района, „Грамадите” се отзоваха и оказаха подкрепа за локализирането на големия пожар, който обхвана десетки декари гори над бившия завод „Белфа” в Сливен. Другото формирование „Железни врата” действа в с.Стара река. 8-те доброволци многократно са гасили със собствени сили и средства пожари, възникнали в терени със сухи треви в Балкана. Последният пожар, при който пламна дървена постройка преди две седмици, също бе потушен без намесата на пожарен екип от Сливен. „Всичко това спестява изразходването на голям финансов, материален и времеви ресурс на нашите сили” – подчерта гл.инспектор Алексиев.

В община Сливен предстои да бъде създадено още едно доброволно формирование. Все още се обсъжда дали центърът му да е в с.Гавраилово, или в гр.Кермен. След като бъде направен избор, предложението ще бъде внесено за одобрение от общинския съвет. Числеността на новото формирование може да е максимум до 12 души. С това определеният за община Сливен лимит от 30 доброволеца ще бъде изчерпан. Участниците в срещата решиха да внесат предложение в Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” да бъде увеличен лимита за доброволци в община Сливен, както и на съответната техника за дейността им. На срещата бе изказана гореща благодарност към доброволците за всеотдайния им труд в полза на обществото.