Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

58,5 % от домакинствата в Сливенска област имат достъп до интернет

05 януари 2018 09:57,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 701
лого

58,5 % от домакинствата в Сливенска област са имали достъп до интернет в домовете си през 2017 г., като в сравнение с предходната година е отбелязан ръст с 4,4 процентни пункта – това показват резултатите от изследване, проведено от Отдел „Статистически изследвания“ в Сливен. Средният показател за страната е 67,3 %.

През 2017 г. 51.6% от населението на област Сливен на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет, като в сравнение с предходната година в областта е регистриран ръст от 21.4 проценти пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично.

Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 54.2 и 49.1%.

Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 93.3% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 27.2% от лицата с основно или по-ниско образование.

При използването на глобалната мрежа от лицата за взаимодействие с публичната администрация и местното самоуправление се наблюдава увеличение от 6.1 процентни пункта в сравнение с предходната година.

Изследването за използването на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата през 2017 г. е проведено съгласно Регламент /ЕС/ 808/2004 на Европейската комисия. То се е провело във всички държави-членки на ЕС, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите – съобщиха от Отдел „Статистически изследвания“ в Сливен. В Сливенска област са анкетирани 108 обикновени домакинства и 236 лица на възраст от 16 до 74 години. Повече данни за изследването могат да се намерят на интернет-страницата на НСИ.