Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна българското председателство на Съвета на ЕС

05 януари 2018 12:01,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 780
монети

Председателството на Съвета на Европейския съюз е временното поемане от страна-член на ЕС на отговорността за общите решения на Съвета във всички аспекти от неговата работа. Българското председателство започна в първия ден на 2018 година и ще продължи до края на юни. То ще се съсредоточи върху четири основни области: бъдещето на Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурността и стабилността и цифровата икономика.

Приоритетите на българското председателство са подчинени на неговия девиз: „Съединението прави силата“, който е и девизът върху герба на Република България. Със своите партньори председателството ще се стреми към единство сред държавите-членки и институциите на ЕС, за да се предоставят конкретни решения за изграждането на по-силна, по-сигурна и солидарна Европа.

Председателството работи в тясна координация с председателя на Европейския съвет и с върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип между държавите—членки на ЕС, на всеки шест месеца. През този шестмесечен период председателството ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета.

Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави, наречени „тройки“. Тройката определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от трите държави изготвя собствена по-подробна шестмесечна програма. Настоящата тройка е съставена от председателствата на Естония, България и Австрия.

В календара на събитията, одобрен от Министерския съвет, по време на българското председателство ще има 299 събития, които ще се провеждат главно в София, но и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и други градове. През периода България ще бъде домакин на една среща на високо равнище на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС и на страните от Западните Балкани. Ще се проведат 12 неофициални срещи на Съвета на ЕС и повече от 20 срещи на високо равнище, както и пет срещи на парламентарното измерение. Повече от 170 заседания и сесии ще се проведат на експертно равнище и около 85 събития – под егидата на председателството.

От 2 януари БНБ пусна в обращение две монети, посветени на българското председателство на Съвета на ЕС. Едната е сребърна, възпоменателна, с частично златно покритие, с номинална стойност от 10 лева и ще има циркулация от 3000 броя. Другата е циркулираща монета с номинална стойност от 2 лева и ще бъде освободена в обращение от 500 000 броя /Снимката към публикацията е на БНБ. На нея се виждат двете монети, посветени на председателството/.

Подробна информация за събитията може да се намери в сайта на българското председателство www.eu2018bg.bg

Снимки

лого на председателството