Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България официално пое председателството на Съвета на ЕС

12 януари 2018 11:22,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 1050
откриване

В Народния театър „Иван Вазов” в София, на 11 януари вечерта се състоя официалната церемония за откриването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. На събитието присъстваха областният управител на Сливен Чавдар Божурски, народни представители от Сливенския избирателен район.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изнесе реч изцяло на български език, която започна с цитат от стихотворението на Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти”. Словото му предизвика силна емоционална реакция в залата.

Церемонията бе открита с изпълнение на Химна на България от Детския хор на Българското национално радио. От българска страна обръщения отправиха президентът Румен Радев, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на европредседателството Лиляна Павлова. Европейските институции бяха представени на най-високо ниво: освен Доналд Туск, на откриването говориха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Подробна информация за събитията по време на българското председателство на Съвета на ЕС може да се намери на www.eu2018bg.bg.

Снимките от събитието са на правителствената пресслужба.

Снимки

официални лицазалата на церемониятаснимка за спомен след церемониятапатриархБорисов-Туск