Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Жителите на село Биково представиха проблеми, нерешени повече от 20 години, пред ръководството на ВиК-Сливен

12 януари 2018 14:44, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди около 1 година, брой четения: 786
с.Биково-1

На 11 януари 2018г. за първи път се проведе среща между жителите на село Биково, област Сливен, кметът на с. Биково- Антон Господинов и ръководството на ВиК-Сливен.

На срещата биковци представиха редица проблеми, нерешавани с години, пред управителя на водното дружество инж. Севдалин Рашев.

Поставените въпроси бяха свързани с новата цена на водата и от това решение следва ли подобряване качеството на водоснабдяването в села като Биково, при които захранването се извършва по гравитачен път? Новата цена за с. Биково е 1,97лв. за кубик с ДДС.

Инж. Рашев обясни, че старата цена до момента по никакъв начин не е покривала разходите на дружеството. Той припомни, че водата поскъпва заради промени в законодателството, гласувани още през 2015г., необходимостта от инвестиции и средства за ремонти.

„Идеята на единната цена на водата е следната: Парите, които се събират от населени места като с. Биково, захранвани по гравитачен път, а те са общо 28 за област Сливен, всяка година да бъдат насочвани към подобряване качеството на водоснабдителната мрежа.“, каза Рашев.

Той съобщи на жителите, че предстои европейско финансиране за ВиК- мрежата, което ще засегне първата година общините Сливен и Нова Загора, и съответно втората- общините Котел и Твърдица. Близо 6,000,000 лева ще бъдат насочени, с цел реконструкция и подновяване на водопроводна мрежа, към тези 28 населени места, захранвани по гравитачен път.

Ръководството на ВиК -дружеството инициира приемни с граждани и срещи с жителите по малките населени места, чиято цел е да се запознае с проблемните зони в мрежата, за да е наясно при едно европейско финансиране къде и за какво конкретно да се насочат средства за ремонти, реконструкция или поддръжка, стана ясно от думите на Рашев.

Част от жителите на с. Биково се съгласиха с новата цена на водата, но цитираме:

„Защо трябва да плащаме 2 лева за вода при положение, че четири месеца миналото лято в част от селото нямахме вода? Този проблем не е отсега, а повече от 20 години.“

Стана ясно, че цяло лято през 2017-та година една част от къщите в селото са били без вода за битови нужди.

Жители споделиха, че са били принудени да пълнят туби и кофи с вода, която загрявали с бързовари, за да посрещнат ежедневните си хигиенни нужди. Някои от жителите са поставили хидрофлор в кладенците си, тъй като са нямали избор.

Биковци отрекоха лятото да използват питейна вода за поливане.

На срещата жена от селото се оплака, че къщата и се наводнява от съседен, запуснат имот, чиито собственици отдавна са починали.

Инж. Рашев заяви, че решение на чисто техническия проблем с водоснабдяването на селото има и обеща, че в най- скоро време ще бъде отстранен като се започне от реконструкция на водоизточника.

Управителят информира жителите, че има намерение на МРРБ за отпускане на допълнителни количества питейна вода за социално слабите.

Сред предложенията на министерството е да има ставка "солидарност", чиято цел е да осигури инвестиции в инфраструктурата в слабо развити райони, каза още Рашев.

 

Александра Иванова

„Наблюдател.БГ“

11.01.2018г.

 

 

 

 

Снимки

с. Биково-2