Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител поиска средства за ремонти на три военни паметника

01 февруари 2018 15:14,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 938
Паметник на Шести артилерийски полк

Областният управител Чавдар Божурски изпрати писмо до вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов с предложение да бъдат отпуснати средства за ремонти на три военни паметника в общините Сливен и Котел. Предложението бе направено след съгласуване с местните администрации. Общият размер на необходимите суми възлиза на 16 334,96 лева.

 

От община Сливен са заявили нуждата от 2 500 лева за реставрация на паметника с чешма в с.Драгоданово, който е изграден в знак на почит към загиналите по време на трите войни в началото на 20 век.

 

4000 лева са необходими за спешното изграждане на дървена конструкция с хидроизолация , която да покрие паметника на Шести артилерийски полк в Сливен, за да го защити от атмосферните влияния. През 2017 г. община Сливен откри кампания за набиране на средства за реставрация на паметника. Към момента са събрани 13 700 от нужните близо 100 000 лева.

 

9 834,96 лева са необходими на община Котел за ремонтно-възстановителните дейности на Братската могила в парка на балканското градче. С тези средства ще се подменят старите и ще се монтират нови плочи, ще се изгради осветление на паметника и ще се оформи пространството около него.

 

Ако предложенията за финансиране на ремонтите бъде одобрено, средствата ще бъдат осигурени по Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея.

 

Общините Нова Загора и Твърдица не са заявили належащи нужди от ремонт на военни паметници.