Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Маскарадни игри в село Глушник на 17 февруари

13 февруари 2018 09:47, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 764
---

Регионален празник „Маскарадни игри“ ще се проведе от 10 часа на 17 февруари 2018 г. в с. Глушник. Маскарадните игри имат състезателен характер и се провеждат всяка година около Сирни заговезни. Домакини на игрите са различни населени места, а времето е в зависимост от маскарадната обредност на съответното място.

Зимният празник има за цел да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност и да съхрани и популяризира местната специфика като културно наследство. В събора участват самодейни състави от региона и страната, а към момента заявки за участие са подали 10 състава.

По време на „Маскарадни игри 2018“ ще бъдат възпроизведени обичаите „Сирни заговезни“, „ Заораване“, „Куковден“ и посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите ще бъде в 4 категории: зимна маскарадна обредност, пролетна маскарадна обредност, лятна маскарадна обредност и семейна маскарадна обредност.

Конкурсите ще бъдат за най-точно възпроизвеждане на обред, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред и за обредно облекло, реквизит и вярната им реконструкция.

Председател на журито ще бъде доц.д-р Владимир Демирев- етнолог и членове : Иван Стоянов- ръководител на оркестъра на АНПТ- Сливен и Станка Иванова- хореограф.

Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класиралите се на първите три места са осигурени парични награди.

Организатори на „Маскарадни игри 2018“ са Община Сливен, кметството на с. Глушник и НЧ „Просвета 1935“.

 

13.02.2018 г.