Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител разпореди проверка на пешеходните пътеки

13 февруари 2018 10:44, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 779
пешеходна пътека в Сливен

Областният управител Чавдар Божурски разпореди да бъде извършена проверка на състоянието на пешеходните пътеки в населените и извън населените места в Сливенска област. С проверката е натоварена междуведомствена комисия под председателството на зам.областния управител Камен Костов. В комисията участват главният специалист от областната администрация Петя Качарова, зам.кметове или секретари на четирите общини в област Сливен, началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен Илиян Николов, директорът на Областното пътно управление Митко Иванов.

С приетите промени в Наредба №2 за сигнализацията на пътищата с пътна маркировка, на пешеходните пътеки М8.1 или тип „зебра” трябва да има надпис „Погледни”, увеличава се височината на самите ивици, както и ширината на пътеката. Пешеходните пътеки М8.2, които са с прекъснати линии, могат да се поставят само на местата, където преминаването на пътни превозни средства и пешеходци се регулира със светлинни сигнали. Друга промяна, в Наредба №18 за сигнализация на пътищата с пътни знаци, изисква на пешеходните пътеки да има вертикална маркировка - предупредителни пътни знаци, което преди не бе задължително.

Междуведомствената комисия е създадена във връзка с писмо от Агенция „Пътна инфраструктура” за необходимостта от адекватни мерки за привеждане на пешеходните пътеки съгласно изискванията на двете наредби. Мерките са възложени на работна среща на Главния прокурор, министъра на вътрешните работи и министъра на регионалното развитие за зачестилите в страната пътно-транспортни произшествия на пешеходни пътеки. Справка в МВР показа, че през 2016 г. са станали 7 404 пътно-транспортни произшествия с пострадали, загинали и ранени. Най-голям дял сред тях са произшествията с блъснат пешеходец – близо 24 на сто, като ранените пешеходци са 1 729, а загиналите – 114 души.

Областният управител свика заседание на междуведомствената комисия на 15 февруари.

На снимката: Пешеходна пътека на бул."Панайот Хитов" - пътеката е с надпис "Погледни", поставени са и предупредителни знаци от двете й страни.