Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Най-новата находка в сливенския музей е от шестото хилядолетие преди Христа - най-старата плочка с протописменост

14 февруари 2018 16:12, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 702
---

Най-старата плочка с протописменост, откривана в Европа, влиза във фонда на музея в Сливен

 

Най-старата плочка с протописменост, откривана в Европа, влиза във фонда на Регионалния исторически музей в Сливен – съобщи археологът Николай Сираков, директор на музея. Находката е от шестото хилядолетие преди Христа и е изключително ценна за науката.

 

Плочката е открита при обхождане на терена на праисторическо селище, разкрито в недалечното минало в Нова Загора. В експедицията са участвали специалисти от Националния исторически музей. Намерени са 36 предмета-паметници на културата, като най-интересният сред тях е плочката с множество символи и знаци – заяви Татяна Кънчева, доктор по археология и специалист по праистория. „Подобни плочи с първообраз на писменост са намирани и на други места в страната, както и в Румъния и Сърбия, но те са от 4-тото хилядолетие“ – съобщи д-р Кънчева. Плочките не са били използвани за украса от древните хора, били се много ценни за тях, защото са свързани с календарната обредност, с живота им на земеделци и скотовъдци. Новозагорската плочка е фрагментирана от всички страни, а символите и знаците по нея са издълбани с потворяемост и носят невербална информация. По датировка находката предхожда най-старата писменост в света – шумерската, възникнала през третото хилядолетие пр.н.е. – отбеляза Николай Сираков. Специалисти ще направят опити да разтълкуват знаците на плочката. Засега е ясно, че те са по-сложна, по-висша форма на комуникация от пиктограмите.

 

Очакванията са, че най-древният паметник на културата с протописменост отпреди 8000 години ще привлече интереса, както на специалисти, така и на туристи в Сливен и областта.

източник : Областна администрация-Сливен