Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стефан Радев: Гордеем се с нашия народ, спасил 48 000 български евреи от концентрационните лагери

27 февруари 2018 17:27, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 998
---

Спасяването на 48 000 български евреи от депортация преди 75 години показва, че не просто сме спасили свои съграждани, а сме спасили човешкото в себе си. Това заяви кметът Стефан Радев по време на събитие в зала „Сливен“, с което бяха отбелязани 75 години от спасяването на българските евреи и се почете паметта на над 11 хиляди евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот.

Проведе се открит урок, в който участваха ученици в гимназиален клас на сливенските училища и двама души, оцелели в мрачните времена и станали свидетели на дискриминацията – Рефка Соломонова и Йосиф Пелишев. Беше прожектиран филмът „Оптимистите“ на режисьора Джаки Комфорти, който разказва историята на личности, действали по свой начин за осуетяване на плановете за изпращане на българските евреи в концентрационните лагери.

„Въпреки опасностите, българското общество тогава не остава равнодушно и борбата в България достига измеренията на борба за духовното съхраняване на нацията. Най-важно е какво е направил българският народ – спасил е своите съграждани, което не е било лесно заради това, че страната е съюзник на Хитлеристка Германия. Тези хора, които са го направили, са рискували много и са успели. 48 000 наши съграждани не са изпратени към концентрационните лагери и трябва да се гордеем с това“, каза Стефан Радев.

Денят за отбелязване на годишнината от спасяването на българските евреи е 10 март. Председателят на Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Сливен – Юлия Гавазова подчерта, че датата е специална не само за България, на и за целия свят. „Почитаме благородството на българския народ, който в продължение на четири години подкрепяше своите сънародници евреи и не позволи те да бъдат качени на вагоните към лагерите на смъртта“, каза Гавазова.

В знак на признателност към Църквата и сливенските граждани, с плакети бяха удостоени Сливенска Митрополия, Община Сливен и Регионалното управление по образование.

Сред официалните гости бяха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, директори на институции и др. Своите поздрави изпратиха д-р Александър Оскар – председател на Организацията на евреите в България „Шалом“ и областният управител на Сливен Чавдар Божурски. Организатори на събитието са Регионалната организация на евреите „Шалом“ – Сливен, Организация на евреите в България „Шалом“, Регионалното управление на образованието, Община Сливен и читалище „Зора“.

Снимки

------