Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен почете жертвите на Холокоста и изрази признателност към спасителите на българските евреи

28 февруари 2018 19:01,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 803
открит урок

С открит урок с участието на гимназисти и техните преподаватели бе отбелязана в Сливен 75-годишнината от спасяването на българските евреи и бе почетена паметта на жертвите на Холокоста. Събитието, чийто основен домакин бе Регионалната организация на евреите „Шалом”, събра в зала „Сливен” десетки граждани, представители на местната и държавната власт, историци, просветни деятели. Гост на открития урок бе зам.областният управител Димитринка Петкова. „Вие ни давате Урок по толерантност и хуманизъм, като адресирате Вашите инициативи към младите хора. С търпение и такт убеждавате младежите, че трябва да се помни. „Да помним!” не само трагичните събития, но с доброта и признателност да се обърнем към изключително важния факт – над 80 българи и 5 организации през страшните дни на геноцида са се опълчили срещу варварския акт”, заяви в обръщение към „Шалом” Петкова от името на областния управител Чавдар Божурски и от свое име.

В зала „Сливен” бе представен филмът „Оптимистите” на режисьора Джаки Комфорти. Филмът разказва историята на личности, действали по свой начин за осуетяване на плановете за изпращане на българските евреи в концентрационните лагери. Паметта на загиналите по време на Холокоста 6 млн.евреи бе почетена с едноминутно мълчание. В тази цифра влизат и всички 11 343 евреи от новоприсъединените територии на България по време на Втората световна война.

В знак на признателност към Българската православна църква и сливенските граждани, с почетни плакети бяха удостоени Сливенската митрополия и община Сливен. Почетен плакет бе връчен и на РУО за приноса в запазването на историческата памет.

Гости на открития урок бяха кметът Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметът Пепа Чиликова, както и двама души, станали свидетели на мрачните времена – Рефка Соломонова и Йосиф Пелишев.

Снимки

Зам.областният управител Димитринка Петковаедноминутно мълчаниеЕлисавета Гавазова, "Шалом"-Сливенгости