Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен чества 140 години от Освобождението на България

03 март 2018 15:22,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 982
Паметника на Хаджи Димитър

Стотици жители и гости на Сливен се включиха в тържествената церемония за националния празник Трети март. На централния площад "Хаджи Димитър" се проведе ритуал с военни почести. Бе изразена признателност към загиналите за Освобождението на България десетки хиляди руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, към 187-те опълченци, родени или живели в Сливен, към делото на Хаджи Димитър, Георги Раковски, Панайот Хитов, към жертвата на всички знайни и незнайни герои. Венци пред паметника на Хаджията бяха поднесени от областния управител Чавдар Божурски, кмета Стефан Радев, народните представители Десислава Танева /ГЕРБ/ и Кольо Милев /БСП/, от името на евродепутата Владимир Уручев и от името на Негово Високопресвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, от председателя на общинския съвет Димитър Митев, ръководителите на държавни ведомства, съветници, от представители на политически партии, клуб "Традиция", патриотични организации, творчески формации, от много граждани.

 

„Ние пазим героите в сърцата си и несъзнателно се сравняваме с тях. В дни като днешния всички се питаме можем ли да изминем пътя на Левски и Ботев. Дали сме достойни, притежаваме ли тяхната сила и дух? Живеем във време, в което сякаш избираме лесните пътища, неведнъж се отказваме от започнатото, понякога заставаме един срещу друг и забравяме миналото и смисъла на единството. На думи сме смели, но със сигурност делата са важни, въпреки трудностите по пътя. Дела, които да помнят и тези след нас. Българският народ никога няма да забрави помощта на руският народ. На император Александър II, на хилядите руски генерали, офицери и войници, които са воювали на територията на България. Много от тях са останали завинаги в българската земя...Поклон пред всички, които са дали живота си за свободата на нашата родина. Честит празник и да живее България!", каза в словото си за 140-годишнината от Освобождението кметът Радев. Служение в памет на загиналите герои извърши протосингелът на Светата сливенска митрополия Евгений Янакиев.

 

На площада бяха и 140 гайдари от Смолян, които преди поклонението изнесоха концерт пред сградата на общината. След церемонията тръгна "Шествие на безсмъртието". Колоната водеха 140 военнослужещи със 140-метров трибагреник на ръце. От паметника на Хаджи Димитър шествието стигна до паметника на Панайот Хитов, където също бяха поднесени венци и цветя.

Организатори на събитията бяха община Сливен, Сливенската митрополия, военно формирование 22 220, Центърът за подкрепа на личностното развитие - Детски комплекс.

Снимки

Областният управителкметът на Сливенклуб "Традиция"служениезам.областен управителзнамеП.Хитов