Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

С любов към руския език и култура

16 март 2018 19:51, ОУ "Е. Багряна" (XII) (ОУ "Е. Багряна" (XII))
Излъчване: ОУ "Е. Багряна" (XII) преди 6 години, брой четения: 2356
Представителна изява

При голям интерес премина първата публична изява на учениците от клуб "Приятели на руския език и култура" по проект "Твоят час". В ранния следобед в петък, 16 март, възпитаниците на ОУ "Елисавета Багряна" и г-жа Валентина Стоянова пресъздадоха традициите и обичаите, характерни за празника на руските палачинки и пролетта Масленица.

Разнообразната и добре подбрана програма на тържеството предизвика добро настроение сред присъстващите. Учениците от клуба демонстрираха добра подготовка и своята любов към руския език и култура. Те рецитираха стихове, пяха песни,танцуваха и участваха в различни игри. В края на проявата домакините почерпиха своите гости с характерните гозби за Масленица.

Гости на проявата бяха директорът на училището г-жа Величка Христова, заместник-директорите г-жа Марияна Иванова и г-жа Радослава Георгиева, учители, ученици и родители.

Под една или друга форма Сирни Заговезни се празнува в целия славянски свят. В Русия той е популярен като Масленица и се слави като най-веселия и забавен народен празник. Хората го свързват със забавления, палачинки и очакване на по-топло време. Традицията за празнуване на Масленица датира от езически времена. Преди приемането на християнството празникът продължавал цели 2 седмици. Днес се отбелязва в седмицата преди началото на Великия 40-дневен пост, предшестващ православния Великден. След като на хоризонта се задават дългите пости, какво по-добро от това да си угодиш с най-вкусното. За руснаците това са блините-тънки палачинки.

Клубът "Приятели на руския език и култура" по проект "Твоят час"се посещава от 21 ученици от 5. клас. Планираните дейности дават възможност те да се запознаят с руския език и култура.

Снимки

Представителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изяваПредставителна изява