Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Продължава изпълнението на проект "Приеми ме 2015"

20 март 2018 13:39, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 783

Община Сливен продължава изпълнението на проект "Приеми ме 2015" - BG05M9OP001-2.003-0001-C01, финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 в партньорство с Агенцията за социално подпомагане. Срокът на проекта е удължен до 31.12.2020 г.

Сред целите на проекта е да се усъвършенства и разшири обхвата на услугата "Приемна грижа", както и да затвърди предоставянето на услугата на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда.

От 01.11.2016г. е въведен областен модел на управление и предоставяне на социалната услуга "Приемна грижа".

Сформираният Областен екип по приемна грижа - Сливен, който се състои от началник екип и трима социални работници има пряк ангажимент по предоставянето на целия пакет от дейности, имащи отношение към подкрепа и повишаване капацитета на кандидати и утвърдени приемни семейства на територията на Община Сливен и Община Нова Загора.

 

Какво представлява "приемната грижа"?

Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство.

Видове приемна грижа:

- доброволна – приемните семейства полагат безвъзмездни грижи за приемното дете, като получават само месечни средства за отглеждане и възпитание на настаненото дете;

- професионална – освен месечни средства за отглеждане и възпитание на настаненото дете, семейството получава възнаграждение за положения труд.

 

Видове настаняване в приемно семейство:

- краткосрочно;

- дългосрочно;

- спешно;

- заместваща приемна грижа.

 

Социалната услуга "Приемна грижа" включва дейности по набиране и оценяване на кандидати за приемни семейства, обучение, взаимно адаптиране, настаняване и отглеждане на дете в приемно семейство, подкрепа и наблюдение.

 

Как се кандидатства за приемен родител?

Кандидатите за приемни родители от община Сливен подават Заявление /по образец/ до Кмета на Община Сливен/за община Нова Загора - до Кмета на Община Нова Загора/.

Към заявлението се прилагат в срок до приключване на оценката:

1. копие от документ за самоличност;

2. документ от ЕСГРАОН, че не са поставени под запрещение, не са лишени от родителски права или не са с ограничени родителски права;

3. декларация, че не са налице обстоятелствата по чл. 32, т. 4 - 7 от Закона за закрила на детето;

4. медицинско удостоверение, че не страдат от болестите по чл. 32, т. 8 от Закона за закрила на детето;

5. свидетелство за съдимост;

6. документ, удостоверяващ, че срещу кандидатите за приемно семейство не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

 

Оценяване на кандидатите за приемни родители

Въз основа на подаденото Заявление, в период от 4 месеца се извършва проучване на кандидатите за приемни родители, като те преминават и задължително обучение.

При оценяване на кандидатите за приемно семейство, се прави преценка на следните обстоятелства:

- възможността на кандидатите за приемно семейство да осигурят материални условия за отглеждане и развитие на детето, включително лично пространство за детето в жилището;

- притежаването на лични качества на кандидатите за полагане на "приемна грижа" по отглеждането и възпитанието на дете в сътрудничество със социалния работник от ДСП, ОЕПГ, както и с биологичното семейство, когато това е в интерес на детето;

- разбиране на същността и ролята на приемната грижа и мотивацията на кандидатите за предоставяне на услугата.

Оценяването на кандидатите завършва с изготвяне на социален доклад от социалния работник, работещ с кандидатите за приемно семейство, който се представя пред Комисията по приемна грижа към РДСП-Сливен.

Комисията по приемна грижа разглежда социалните доклади за оценяване на кандидатите за приемни семейства и взема решение за утвърждаване или отказ. Директорът на РДСП – Сливен издава заповед за вписване или отказ за вписване на кандидатите в Регистър на утвърдените приемни семейства.

Допълнителна информация за социалната услуга "Приемна грижа" и как да станете приемен родител може да получите от Областния Екип по приемна грижа – Сливен на адрес Община Сливен, бул. "Цар Освободител" № 1, стая 314 или на тел. 044/611 379.