Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нова инициатива запозна родители с престъпленията трафик на хора и сексторшън

22 март 2018 10:10, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 693
---

По линия на работата си по превенция на престъплението трафик на хора и безопасното използване на интернет, Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен стартира своята нова инициатива, като организира три информационни срещи за родители в: Основно училище „Димитър Петров” – гр. Сливен, Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” – гр. Сливен и Основно училище „Д-р Иван Селимински” – гр. Сливен.

В рамките на организираните събития, родителите получиха експертна информация относно актуалните форми и тенденции при престъплението трафик на хора: рискови фактори, методи на въвличане и мерки за предпазване от съвременната форма на робство.

Интернет все по-често е средство за набиране на жертви на трафик и поради тази причина е необходимо да научим децата и младежите да разпознават ситуациите, в които са застрашени от въвличане в трафик на хора. Рисково е не само споделянето на много лична информация в социалните мрежи, но и качването на сексуално провокативни изображения и текстове, както и участието в онлайн чатове с непознати. Този тип поведение всъщност разкрива емоционална уязвимост и несигурност, което привлича вниманието на педофили и трафиканти.

Акцент беше поставен върху престъплението сексторшън (sextortion): форма на сексуално изнудване, при което снимки или видео със сексуално съдържание, се използват за насилственото принуждаване на малолетни и/или непълнолетни лица да изпълняват извратени сексуални желания на педофили.

По време на информационните срещи с родители, с цел превенция на онлайн сексуалното изнудване и принуда, се проведоха прожекции на клиповете „Кажи НЕ!” #SayNo! и „Сексторшън!”, предоставени на МКБТХ – Сливен от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и „The Story of Fatma”, предоставен на МКБТХ – Сливен от Международна организация по миграция – Мисия в България. Беше представена и Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

Национална комисия за борба с трафика на хора:

http://antitraffic.government.bg/

 

Официален сайт за борба с компютърни престъпления - сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР:

www.cybercrime.bg

 

Национален център за безопасен интернет:

www.safenet.bg

22.03.2018 г.