Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Комисия разгледа плановете за 393 ха имоти по параграф 4

26 март 2018 15:28,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 942
заседание на комисията

Комисия, назначена от областния управител Чавдар Божурски, разгледа плановете за 393 хектара имоти по параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които се намират в землища от общините Сливен и Нова Загора. Плановете засягат интересите на 448 правоимащи ползватели и 587 бивши собственици и техните наследници.

 

Заседанието на комисията се проведе под председателството на зам.областния управител Камен Костов. Представители на фирмите "Гео-Чонов"ООД-Русе и "Ин Си Билд-ТН"ЕООД-Стара Загора, спечелили обявената обществена поръчка, представиха разработките си в три обособени позиции. Първата обхваща площ от 188 ха в местностите Селището, Гаговец и Дефилето в землището на Сливен и в част от землището на с.Сотиря. Втората позиция е с обща площ от 147 ха за местността Оришлика в землището на с.Чинтулово, местностите Бешеклий, Киризлика и Бадемите в землището на с.Селиминово, местността Гючмя в с.Гергевец и землището в с.Николаево. Третата обособена позиция с обща площ от 58 ха е в община Нова Загора - местностите Мечи камък-запад и изток, Щоките и Ценино-запад в землището на с.Кортен. От фирмите съобщиха, че са провели анкетиране, на което са се явили малка част от бившите собственици, признати с решения на поземлените комисии. Тези, които са го сторили, са настанени в имотите.

 

Комисията възложи на общинските служби по земеделие и на общините да извършат служебни проверки за конкретни имоти дали попадат в обхвата на параграф 4 и съответно дали бившите собственици вече не са били обезщетени в други местности. Фирмите ще трябва да отстранят технически пропуски в изготвянето на плановете в срок до 30 март за първата обособена позиция и до 30 април – за втората и третата. След като плановете бъдат одобрени от комисията, съобщение за това ще бъде публикувано в Държавен вестник. За улеснение на заинтересованите лица, съобщението ще бъде публикувано и в сайта на областната администрация. След това гражданите могат да внасят възражения в едномесечен срок.

 

Земите по параграф 4 от закона са извън населените места и в миналото са били раздадени за т.нар. временно ползване по силата на постановления или решения на бившите Народни съвети. Когато изготвените планове влязат в сила, ползвателите ще имат възможност да заплатят земите в общината и да станат собственици. Бившите собственици или техните наследници могат да възстановят земеделските си земи, като необходимото условие за това е да се явят на анкетиране.

 

26 март 2018 г.