Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

PR в бизнеса

01 април 2018 10:32, Камен Едрев (Сливен НЕТ)
Излъчване: Без източник преди 6 години, брой четения: 900
PR в бизнеса

Говори се, че има над 500 дефиниции за PR. Не е изненадващо, че хората, които не са специалисти по маркетинг, понякога трудно разбират защо е необходима тази дейност.

PR - това е формирането на общественото мнение, създаването на репутация и управление на репутацията на компанията. ПР трябва да осигури ефективен диалог между организацията и нейната целева аудитория, формирайки и запазвайки репутацията на организацията, позитивен имидж на нейните услуги и ключови сътрудници.

PR е непрекъсната дейност, състояща се от последователност от акции, подчинени на една цел и обединени от дългосрочна програма.

Последните проучвания показват, че 96% от главните изпълнителни директори са уверени, че е необходимо да се запази репутацията за успешното развитие на бизнеса, 77% казват, че доброто име на компанията до голяма степен допринася за растежа на продажбите на стоки и услуги, а 61% вярват, че доброто име на фирмата има значително влияние върху привличане на внимание към дейността на фирмата и съответно на продуктите.

Пиар е управленска дейност, професионално управление на репутацията на компанията. Според статистиката през последните 15 години делът на цената на репутацията в общата стойност на една западна компания се е увеличил от 18 на 82%. Не само големите корпорации и холдинги трябва да управляват репутацията си, но и малките и средни предприятия. В противен случай мнението за компанията ще се развие неконтролируемо.

 

Важно е да се разбере, че връзки с обществеността не е:

- манипулация на общественото съзнание, а информиране за реалното състояние на нещата;

- безплатна реклама;

- липса на разходна част в бюджета на фирмата: имате нужда от пари за провеждане на събития, производство на продукти за презентация (брошури, сувенири и др.);

- само комуникация с медии, клиенти, партньори, инвеститори, но и със собствените служители.

PR кампанията все още не е в пълното си развитие в България, тя е свързана с основните политически действия от типа на президентските и парламентарни избори, изборите за регионалните органи, както и в бизнес-връзките с обществеността в рамките на рекламата и промоционални компании на крупни компаний, холдинги и корпорации;