Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Крайградските чешми зиме – с по-чиста вода, човекът – основен замърсител

04 април 2018 10:27, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1126
Козето стадо

Приключи зимното обследване на крайградските и горски чешми в околностите на Сливен. Периодичен анализ на чистотата на водата им започна миналото лято по инициатива на „ВиК“ – Сливен и фондация „Старият бряст“.

През зимния сезон в лабораторията на водното дружество е извършен анализ на физикохимията и микробиологията на 32 проби от известни извори и чешми. От 19 проби в допустимите физикохимични и микробиологични норми, 11 повтарят добрия резултат от лятото. Това са чешмите при моста в местността Селището и над крепостта „Туида“, извора на Тодоровото аязмо, „Козето стадо“ в местността Кироолу, Турската чешма по пътя Сливен-Ичера, чешмите срещу Информационния център, в началото на Хайдушката пътека и Долната лифтена станция, в местността Харамията, при фурната на Карандила и Драгиева чешма.

Интересен е фактът, че 7 крайградски и горски чешми се оказаха „изчистени“ през зимата, за разлика от лошите летни микробиологични резултати. Вече няма колиформи във водата на Двата чучура, Трите чучура и чешмата „Осман чауш“ по пътя Сливен-Бяла. Гражданите могат да бъдат спокойни за чистотата на водата от Кендаловата чешма в местността Айвалъ дере, Тръбата над Техникума по текстил, Сивилова чешма на Меча поляна и в с. Глушник. Малкото посетители и ниските температури са вероятна причина за добрата новина през зимата.

С повторени лоши резултати е водата от 11 чешми: Твоята чешма и Разсадника в местността Абланово, Жейнина и Думанова чешма по пътя Сливен-Ичера, изворът Кушбунар, Бялата чешма по пътя за Бургас, чешмата Златко чорбаджи на Равна река и Кръстова чешма. Тези много посещавани чешми, с установени колиформи във водата и през зимата, са практически ничии. Пътят за отстраняване на проблемите им е доброволен труд и частна инициатива на гражданите.

За втори път се регистрира проблем и с чистотата на водата от чешмите в светите места –„манастирчето“ „Св. Георги“ над Сливен, манастира „Св. Илия“ в с. Чинтулово и Тодоровото аязмо. Смяна на тръбата, отвеждаща водата от иначе чистия извор на Тодоровото аязмо към чешмата му, ще бъде извършена в скоро време от дарител на новопостроената църква „Св. Тиодор Тирон“, каза отец Янко. Ще бъде подновена и самата чешма. Чистотата на водата от манастира „Св. Илия“, за която е загрижен отец Мариян, може да се подобри с хлориране и ремонт замазка на кладенеца, в който, освен изворни, се просмукват и повърхностни води.

Според специалистите от „ВиК“, пробите от крайградските чешми показват моментно състояние, което, в зависимост от валежи, човешка дейност и присъствие на животни, може да се подобри или влоши. Грижата е обща. Резултатите от зимното обследване ще бъдат оповестени в сайтовете на „ВиК“ – Сливен и фондация „Старият бряст“.

Снимки

Абланово