Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Яз. „Асеновец“ прелива минимално и контролирано. Няма опасност за инфраструктурата и населението

05 април 2018 09:59, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 946
Яз. „Асеновец“ прелива минимално и контролирано.

Яз. „Асеновец“ започна да прелива днес с незначителни количества от около 1 куб. м в секунда. Обемът на основния водоизточник на Сливен е пълен на максималния си капацитет от 28 милиона куб. метра. За последен път яз. „Асеновец“ е преливал преди две години, в периода 20 май – 10 юни 2016 година.

Излишната вода изтича през преливника на язовира в река Асеновска. Преливането е минимално, контролирано, водата е с височина по-малка от 5 см и не представлява опасност за инфраструктурата и населението, каза началникът на район яз. „Асеновец“ при „В и К“ - Сливен инж. Ивайло Тенев. Преливникът е оразмерен да проведе 750 куб. м в секунда, с височина на вълната 2, 40 метра. Преливането през 2016 г. е било 60 куб. м в секунда, с височина на вълната 20 см. Тазгодишното преливане е минимално. Не съществува никакъв проблем при чисти корита на реките. 500-метровият участък след язовира е почистен от растителност и осигурява нормална проводимост на водата.

Преливането е добра новина за водното дружество. Пълният обем на язовира обезпечава Сливен с вода за две години напред. Само от декември 2017 г. до днес водните количества в езерото са се увеличили почти двойно. Основен фактор за напълването на язовира са валежите от декември и топенето на януарския сняг. Последните пролетни валежи способстват за окончателното му напълване. От тях още се оттича вода по реките Магарешка и Асеновска, към момента притокът намалява, уточнява младият началник на язовира, геодезистът инж. Тенев.

При пълен язовир, езерото е с площ от 1100 дка. Височината на водния стълб е 65 м, язовирната стена на един от най-дълбоките язовири у нас е висока 68 метра. Водовземната кула е потопена максимално и е в нормално работно състояние. „Преливането е проблем при безстопанствени язовири, които не са под наблюдение или които имат недобросъвестни концесионери. - каза инж. Ивайло Тенев. – При големите язовири трудно се допускат екстремни ситуации, защото специализиран персонал се грижи за тях.“ Всички съоръжения на „Асеновец“ са изправни. Язовирният екип ежедневно подава справки за състоянието на езерото в МРРБ, МОСВ и Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор.

Лебеди на яз. „Асеновец“ тази година не дойдоха, заради топлата, макар и дълга, зима. В студено време пристигат и дивите патици, които тази година също се броят на пръсти. Бдителният екип на язовира, обаче, е забелязал във водите на езерото два пеликана, чапли и корморани.

Снимки

Яз. „Асеновец“ прелива минимално и контролирано.Яз. „Асеновец“ прелива минимално и контролирано.