Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

За първи път дебати на немски език В ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ в Сливен

12 април 2018 19:39, Николай Димитров (ГПЗЕ )
Излъчване: ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" преди 6 години, брой четения: 4386
Класираните  и резервите за регионалния дебат.

Международният проект „Младежки дебати на немски език“ съществува в страните от Централна Европа, Русия и Прибалтика от 2005 година и се организира от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия, Фондация „Спомен, отговорност, бъдеще“ и Фондация „Херти“.

Целта на проекта е да подтикне младите хора на Европа към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация и за свободно изразяване на немски език.

През 2018 година България за първи път се включва в този проект с 16 пилотни езикови гимназии, сред които и Сливенската Езикова.

В началния етап в дебатите участваха 16 ученици от двата 10 класа, които изучават немски като първи чужд език. Този брой участници дава право на училището да излъчи за регионалния финал двама. В часовете по „Дебати на немски език“ всички дабатанти дискутираха по избрани от тях теми, свързани с училищния живот. На първият училищен квалификационен четвъртфинал се явиха всички 16 ученици, на втория най-добрите осем и до квалификационния финал на 23.03.2018 г. достигнаха пет ученици, от които за регионалния финал в гр. Бургас журито избра най-убедителните двама.

Финалистите Никола Славов и Юра Максимова

Резервите: Никола Колев и Илина Жечева

Финалистите Илина Жечева, Никола Колев, Тодор Киров, Юра Максимова и четиримата от 10 Д клас и Георги Славов от 11 Г клас дебатираха по темата „Трябва ли учителите да бъдат оценявани от учениците?“ Аргументирано и с много примери те защитаваха позициите си: Юра и Тодор за оценяването, а Илина и Никола – против оценяването на учителите от учениците им. В обратния рунд на училищния финал на мястото на Никола се включи Георги Славов от 10 Г клас. Жури в състав Надежда Койчева (преподавател по немски език в 10 клас и училищен координатор на проекта), Валентина Александрова (преподавател по немски език в 11 клас) и Теодора Сосерова (преподавател по немски език в 8 клас) класираха за регионалния финал Юра Максимова и Георги Славов, а като резерви за отбора Никола Колев и Илина Жечева. Госпожа Кисьова, директор на гимназията, връчи грамотите на дебатантите за участие в училищните финали

Отборът на ПГПЗЕ ще участва в младежките дебати на немски език на регионалния финал на 19.04.2018 г.в Бургас заедно с дебатанти от езиковите гимназии в Бургас и Силистра.

Снимки

Финалния дебатФиналния дебатФиналния дебатФиналния дебатФиналния дебатФиналния дебат