Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Зам.-кметът Стоян Марков за велоалеите по поречието на р. Асеновска

16 април 2018 12:37, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди около 1 година, брой четения: 1754
Заместник-кмет "Икономическо развитие" на Община Сливен Стоян Марков

Зам.-кметът Стоян Марков за велоалеите по поречието на р. Асеновска в отговор на поставени въпроси на наши читатели

 

 

По време на изборната кампания за кмет на Сливен, един от въпросите на младежи от града беше „Кога в Сливен ще има велоалеи?"

Ето, че това е на път да се случи в нашия град. Откакто стартира проекта за облагородяване поречието на р.Асеновска, любители на колоездачния спорт и други граждани се обърнаха към нас със следните въпроси:

 

Защо е толкова тясна велоалеята? Запознато ли е общинското ръководство със стандартите за изграждане на велоалеи ? Ще има ли къде да почиват колоездачите?

 

По тази причина наш репортер потърси зам.-кмета на Община Сливен Стоян Марков, който отговори на поставените въпроси.

 

Ето, какво отговори зам.-кметът Марков:

 

 

"Първо, цитираната от вас велоалея по проекта е еднопосочна и е част от алейната мрежа на парка, който се изгражда по проекта за облагородяване двете страни по поречието на р.Асеновска. Идеята на архитекта и проекта е за каране в една посока по посока на часовниковата стрелка, тръгвайки от парка с площадката за велосипеди, преминавайки по железния мост, където велосипедистът ще може да продължи в една посока по тази еднопосочна алея надясно или да завие наляво и да се включи в двупосочната велоалея, която ще се прави по проекта за градски транспорт.

Тази двупосочна велоалея е част от очакваната от велосипедистите в града веломрежа. Същата е съобразена с новите стандарти при изграждане на велоалеи, влезли в сила с направените изменения и допълнения на Наредба № 2 от 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии (обн., ДВ, бр. 70 от 2016 г.; попр., бр. 75 от 2016 г.) през 2016 г.

Второ цитираната велоалея е проектирана и остойностена като количествена сметка в изработен работен проект от 2015 г., който в края на 2015 ние подадохме като част проекта за градска среда в Инвестиционната ни програма. Той е съобразен с тогава действащата Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии. В тази наредба са описани параметрите, на които трябва да отговарят велоалеите, а именно в Раздел ХХІ, Велосипедни трасета, съгласно Чл. 118. алинея (2) Широчината на велосипедните алеи се определя в зависимост от интензивността на велосипедното движение, броя на велосипедните ленти и посоката на движение, както следва: 1. при еднопосочно движение - 1 m при незначително движение (при М10 допустимо 150 велосипеда за 10 min) и 1,5 m нормална стойност (при М10 допустимо 250 велосипеда за 10 min).

Както виждате, не е толкова просто при условие, че в наредбата става въпрос най-вече за велоалеи съобразени и с определен трафик. Тук, тези условия би ги имало единствено при някое организирано състезание. "

 

На въпроса "Ще бъдат ли изградени места за отдих за колоездачите?", г-н Марков отговори следното:

 

"Всички велоалеи минават през или около места за почивка и отдих, като паркове, спирки на градския транспорт и т.н. Конкретно за визираната от вас велоалея по поречието на р. Асеновска, самата тя е част от алейната мрежа на такъв парк за отдих и почивка.

Може би ще е интересно за велосипедистите, че по протежението на предстоящата да се изгради нова 10 км.веломрежа в града, както и на маркираните стари изградени велоалеи ще бъдат поставени 75 стойки за паркиране на велосипеди."

 

16.04.2018г

 

"Наблюдател.БГ"