Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Късноантична и средновековна крепост Туида на Международно туристическо изложение

18 април 2018 16:01, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 780
---

Екипът на Късноантична и средновековна крепост Туида и представител на Регионален исторически музей Сливен ще вземат участие в петнайстото издание на Международното туристическо изложение “Културен Туризъм - Велико Търново 2018“.

Културното наследство ще е във фокуса на тазгодишното международно туристическо изложение „Културен туризъм“, което ще се проведе от 19 до 21 април 2018 г. във Велико Търново. Петнайстото издание на борсата ще е под мотото „Нашето наследство: където миналото среща настоящето“, какъвто е и девизът на тазгодишната Европейска година на културното наследство.

Целта на форума, който тази година за първи път ще се проведе в Двореца нa културата и спорта „Васил Левски“, е насърчаване и опознаване на културното наследство и многообразието му в контекста на общоевропейското пространство.

Българските участници ще имат възможност, в дните на изложението, да представят потенциала на своя регион – културни, исторически и природни забележителности, археологически и архитектурни обекти, артефакти, художествени произведения, изкуства, занаяти, традиции, обичаи, празници и фестивали.

Освен в Двореца на културата и спорта различните арт събития, възстановки, занаяти и културни прояви ще се провеждат на различни атрактивни места във Велико Търново, които ще се превърнат в техен естествен декор.

От месец март до днес екипът осъществи контакт с всички представители на туристическият бранш в Сливен - хотелиери, ресторантьори, музеи, галерии, театри неправителствени организации и др., за да събере пълна информация за града и всеки предостави по желание рекламни брошури, афиши и дипляни. По инициатива на Община Сливен се изготвиха две книжки включващи по-важни и ежегодни събития в града под Сините камъни.

Екипът на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен за втора година ще представят историческия обект и града под Сините камъни в МТИ “Културен Туризъм - Велико Търново 2018“.

След успешното си представяне на изложението през 2017г., което включваше елементи на исторически реконструкции и музейна анимация, тази година представителите на Сливен са подготвили нови изненади. Част от презентацията ще включва демонстрации с Мишелов на Харис – Драко. Той е една от основните атракции в Крепост Туида. Друг аспект ще бъдат различни уъркшопове и занимания за детската аудитория, както и възстановки на оръжия, облекла и елементи на бита от Средновековието.

Заявката за участието на Крепост Туида и планираните дейности предизвикаха интерес от страна на организаторите и те предоставиха допълнително експозиционна площ за провеждане на занимателните работилници и възстановки.

http://www.culturaltourism.info

18.04.2018 г.

Снимки

------------------