Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Класни специалисти работят над идейните проекти за подобряване на ВиК-инфраструктурата в Сливенско с европейски средства

20 април 2018 12:04, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1023
ВиК-инженерите Пенка Теодосиева, Мери Станкова и Мария Макавеева работят над идейните проекти.

На работно посещение в Сливен тази седмица беше част от екипа, който извършва регионални прединвестиционни проучвания и изработва идейните проекти за реализирането на големия европейски проект на ВиК – Сливен на стойност 86 млн. лева. Той предвижда подобряване на ВиК-инфраструктурата на територията на Сливенската и Новозагорската община, със съфинансиране от бенефициента. Със съдействието на специалисти от „ВиК“ – Сливен, висококвалифицирани експерти, в лицето на инж. Пенка Теодосиева, инж. Мария Макавеева и инж. Мери Станкова, огледаха съществуващите резервоари, мрежи и съоръжения, и обсъдиха евентуални проблеми.

Регионалното прединвестиционно проучване е свързано с Директива 9883 за качеството на питейните води и Директива 91271 за отпадъчните води. В Сливен се предвижда изграждане на нови и реконструкция на остарели довеждащи водопроводи за вътрешната водопроводна мрежа и между яз. „Асеновец“ и пречиствателната станция за питейни води. Ще бъдат подменени 26 км от водопроводната мрежа на Сливен и 17,5 км в Нова Загора. Предвижда се изграждане на 35 км канализационна мрежа за кв. Речица, канализационна помпена станция и тласкател за отвеждане на отпадъчните води до пречиствателната станция за отпадъчни води на Сливен. Ще бъде изградена 16 км канализационна мрежа в кв. Даме Груев в Сливен и в Нова Загора. Предстои реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води на Сливен и пълна реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води на Нова Загора.

Идейните проекти ще бъдат готови до месец. Управляващият орган МОСВ и ВиК-специалистите от София и Сливен смятат за целесъобразно първо да стартират проектите за обектите с изчистени устройствени процедури, каквито са градските водопроводни и канализационни мрежи. След тях ще започне изграждането на нови връзки към пречиствателната станция за питейни води на Сливен. Разрешенията за строеж ще бъдат предхождани от предварителни технически доклади. Предстоят нелеки процедури за съгласуване АПИ, ЕVN, Топлофикация, БДЖ и други институции, свързани с предстоящото строителство. Извънградските довеждащи водопроводи са проектите, които изискват повече време, заради устройствени процедури и уточняване собствеността на терените. Подробните устройствени планове за Сливен са факт. Очаква се ПУП за тласкателя в кв. Речица. За избягване на отчуждителните процедури, там проектът предвижда преминаване по съществуващите пътища.

Според управителя на „ВиК“ инж. Севдалин Рашев, водният оператор на Сливен има късмет да работи с изключително подготвени и компетентни експерти. След изготвянето на идейните проекти, ще се проведат търгове за обществените поръчки.

Снимки

ВиК-инженерите Пенка Теодосиева, Мери Станкова и Мария Макавеева работят над идейните проекти.