Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Внимание! Наближава пожароопасният сезон!

20 април 2018 15:57, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 763
---

Във връзка с настъпващия летен сезон и повишения риск от възникване на пожари Община Сливен призовава гражданите за съобразителност. Така могат да се предотвратят големи щети и да се овладее по- бързо пожарна обстановка. Добре е органите на „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и действията на Държавно горско стопанство и Земеделските кооперации по места да бъдат подпомагани при необходимост, подчертават от отдел „Сигурност и управление при кризи“

Горските и полските пожари нанасят сериозни щети, разпространяват се бързо на големи площи, в това число в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. При сухо време изсъхналата растителност и вятърът са факторите, които бързо усложняват пожарната обстановка. Препоръките са да не се пали огън в гората, особено ако духа вятър. Огън може да се пали само на обозначените за това места. Не бива да се хвърлят незагасени фасове или стъклени бутилки, които могат да се превърнат в лупа и да предизвикат пожар.

Внимателни трябва да са и земеделските стопани. Не бива да се пали огън в сухите треви около нивите, защото той лесно може да навлезе в тях и да ги унищожи. Земеделската техника трябва да е изправна и да се направят предпазни бразди, които да ограничат разпространението на огъня. Продължава да е в сила забраната за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи. Чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи забранява „изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи”.

Предпазливи трябва да са и собствениците на вили и имоти в населените места от общината. Паленето на огън в дворовете да се извършва само при предварително обезопасено огнище. Не се пали огън в близост до стрехите на сгради и под клоните на дървета. Огънят трябва да е под непрекъснато наблюдение.

Същото важи и за междублоковите пространства.

Важни телефони:

Единен европейски номер за спешни повиквания- 112

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” - 044 644 336

Оперативен център на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- 044 633 112

Дежурен Община Сливен- 044 663 066

 

20.04.2018 г.