Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

До 14 юни се приемат проектни предложения за "Стартова помощ за млади земеделски стопани"

02 май 2018 09:33,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 753
лого

До 14 юни 2018 г. е срокът за подаване на проектни предложения по Мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., информират от Областен информационен център Сливен.

Общият бюджет на процедурата е 22 млн. евро. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е до 25 000 евро, като изплащането на средствата се извършва на два етапа.

Допустими кандидати са физически лица на възраст между 18 и 40 години, които са регистрирани като земеделски стопани не повече от 24 месеца преди датата на подаване на проектното предложение. По Мярката могат да кандидатстват също еднолични търговци (ЕТ), както и еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД), регистрирани по Търговския закон.

Младите стопани следва да бъдат собственици, наематели или арендатори на цялата налична в земеделското стопанство земя, а ако работят в сферата на животновъдството – да са собственици или наематели на животновъдните сгради и помещения. Изисква се икономическият размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем, да бъде в границите между 8000 и 16 000 евро (включително).

Не се допуска участието на бенефициенти, получили финансиране по Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, а също и 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“. Няма да се предоставя финансова помощ и за проекти на млади фермери, които вече са получили средства създаване на стопанства в предишния програмен период по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проекти на електронната поща: rdd@mzh.government.bg.

Проектните предложения по Мярката се подават само по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН 2020), на интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/. За целта е необходимо всеки кандидат да притежава валиден квалифициран електронен подпис (КЕП).

Националната служба за съвети в земеделието предоставя консултации и оказва безвъзмездна подкрепа на всички кандидати при изготвяне на бизнес план и необходимите документи за участие по Марка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“.

Териториалният офис на службата за област Сливен се намира на адрес: гр. Сливен, бул. „Братя Миладинови“ № 18, ет. 3, тел./факс: 044/ 66 26 04.

 

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление" 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.