Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Система за "контрол с поглед" ще помага на децата със затруднения в Сливен

29 май 2018 16:37,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 827
Дете със специфични образователни потребности още при първия опит "оцвети" с поглед рисунка на лек автомобил под напътствията на д-р Евгения Христова

Модерна система за диагностика и обучение на деца с физически затруднения бе въведена в Регионалния център за подпомагане на процеса на приобщаващо образование /РЦПППО - бивш ресурсен център/ в Сливен. Доц.д-р Морис Гринберг, водещ експерт по технологиите с проследяване на поглед и председател на УС на фондация „АСИСТ-помагащи технологии“, представи продукта заедно с колегата си д-р Евгения Христова. Това стана на среща в РЦПППО с участието на зам.областния управител Димитринка Петкова, началника на РУО-Сливен Бисерка Михалева, педагогически специалисти от центъра.

 

Технологията е предназначена за деца и ученици, които са с двигателни проблеми, мускулна дистрофия, аутизъм, с липса, частично или нацяло, на слухови и говорни умения или други затруднения, препятстващи обучението и комуникацията им. Системата им позволява да командват с поглед компютър: да изразяват желания чрез посочването на различни символи, да рисуват, а в по-късен етап – и да пишат. „Основният софтуерен продукт е за комуникация, обучение и писане на текстове, като може да се профилира за нуждите на всяко дете“, съобщи доц.д-р Гринберг. Системата е изключително подходяща и за възрастни след претърпян здравословен проблем или инцидент, довели да загуба на двигателната активност или на говора. По данни на фондация „АСИСТ“, близо 7000 възрастни и деца в България имат нужда от комуникация с поглед. В Сливенска област децата със специални образователни потребности са 400, съобщи Юлия Стефанова, директор на РЦПППО-Сливен.

 

Технологията, предоставена от фондацията, е закупена за Центъра със съдействието на УНИЦЕФ. Започнало е обучението на 10 педагогически специалисти да работят с нея.

29 май 2018 г.

Снимки

Доц. д-р Гринберг показа възможностите на новата технология.Срещата в РЦПППО-Сливен