Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Високата консумация на сол крие здравни рискове

22 юни 2018 19:20, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 6 години, брой четения: 1586
---

Прекомерната употреба на сол, основен източник на натрий в храненето има неблагоприятни въздействия върху здравето. Съществуват научни доказателства, че при увеличаване на хранителния прием на готварска сол стойностите на артериалното налягане се повишават. В множество международни проучвания е установена връзка между прекомерната употреба на сол и последващото развитие на артериална хипертония.

Повишеното артериално налягане е изключително важен и с висока степен на разпространение рисков фактор за сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, включително инсулти, коронарна болест, нарушения на сърдечната и бъбречна дейност. Повишеното артериално налягане заема първо място от всички рискови фактори като причина за смърт в световен мащаб.

Намаляването консумацията на сол допринася за намаляване на честотата на разпространение на сърдечно-съдовата заболеваемост и смъртност и по този начин води до значително спестяване на здравните разходи.

Високата консумация на сол се свързва също с повишен риск за рак на стомаха, нарушения функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания и остеопороза. Намаляването консумацията на сол може да редуцира риска от тези заболявания и здравни проблеми.

Данни от проведеното през 2014 г. в България национално представително проучване на рисковите фактори, в рамките на Националната програма по превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020г. показват, че средният дневен прием на натрий при всички изследвани лица, разпределени по възраст и пол, е над горната граница за нерисков хранителен прием.

Данните от проведено през 2016 г. национално представително изследване на екскреция (отделяне) на натрий в случайна порция урина при лица над 15 годишна възраст, показват, че среднодневната изчислена консумация на сол е 12 г и надхвърля значително препоръчваните нива за дневен прием. Най-високи нива на среднодневен прием на сол се установяват при мъжете на възраст 20-39 години (13,6 г/ден) и при жените на възраст 15-19 години (13,5 г/ден).

Световната здравна организация и Световният фонд за изследване на раковите заболявания, препоръчват консумация на сол до 5 г дневно. Европейските препоръки за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания и Европейските препоръки за лечение на артериална хипертония подчертават факта, че ограничението на приема на готварска сол чрез храната е част от здравословния начин на живот и трябва да се препоръчва както на лица с вече установени сърдечно-съдови заболявания, така и на индивиди без такива.

 

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

по материали на НЦОЗА „Стратегия за редукция на солта“-2017 г.