Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ръководството на ДАМТН се срещна с областния управител във връзка с промени в Закона за водите

13 юли 2018 11:41,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 790
Работна дискусия с ръководния екип на ДАМТН

Ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проведе работна среща с областния управител Чавдар Божурски във връзка с приети промени в Закона за водите. В срещата участваха председателят на ДАМТН Петър Горновски, неговият заместник и директор на ГД „Надзор на язовирни стени и съоръжения“ ген.Кирил Войнов, главният секретар на агенцията Николай Николов, директорът на дирекция в областната администрация Мартина Златева.

Ръководният екип на ДАМТН запозна областния управител с влезлите на 3 юли в сила законови промени, с които се създава Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири, публична и частна държавна собственост. Дава се възможност на общините по определена процедура да прехвърлят безвъзмездно на държавата собствеността на общински язовири, за които не могат да се грижат поради липса на средства или други причини.

На срещата бяха представени и резултатите от проверките на територията на Сливенска област от началото на годината досега. Инспекторите на ДАМТН са установили 26 нарушения. В този брой влизат всички неизправности, констатирани при проверките на водните съоръжения, като много от язовирите са с повече от едно нарушения, а значителна част са с предписания по документацията.

 

По време на срещата бе дискутирана и предстоящата категоризация на язовирите по степен на потенциална опасност, която ще се извършва от комисиите, назначени със заповед на областните управители. По този начин ще се гарантира извършването на ежегодни проверки на язовирите с висока и значителна степен на потенциална опасност. Определената степен ще има значение при определяне на изискванията за експлоатация на съоръженията.