Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва „Златна праскова“ 2018

24 юли 2018 12:33,
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 721
---

В село Гавраилово започва празникът „Златна праскова“ 2018. Откриването на празника ще бъде на 26 юли 2018 г., четвъртък, от 10 часа на площада пред читалището в селото. В 10.45 часа в салона на читалище „Слънце-1928“ ще започне кръгла маса на тема „Състояние и тенденции при производството на праскови“, в който ще се включат водещи специалисти от Института по овощарство - гр. Пловдив. В 11 часа ще бъде лекцията „Възможности и подпомагане на малки стопанства по „Програмата за развитие на селските райони 2014-2020“ , в това число и подготовка за проектни предложения по Подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделските стопанства по тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“. Лектор ще бъде д-р Димитър Ванев от Националната служба за съвети в земеделието. Ще се проведат още дискусия и представяне на препарати за растителна защита. Програмата на „Златна праскова“ 2018 предвижда пак в четвъртък, в 12.30 часа посещение на линия за заготовка на праскови за износ „Българска праскова“, демонстрация на земеделска техника, прикачен инвентар и капково напояване.

 

Любители фотографи ще имат възможност за изява в конкурс на тема „Най-вкусната българска праскова“. През целия ден ще има и други конкурси, сред които „Мис Праскова“, „Най-бързо ядене на праскови“, „Най-добра прасковена ракия“ и други. Програмата включва и изложби. Първата от тях се открива тази вечер в 18.30 часа в кметството. Тя е на художника Димитър Рачев от селото и е озаглавена „Спомени от село Гавраилово“. Празникът ще завърши с изпълнения на певци и музиканти от Долината на прасковите.

Организатори са Община Сливен, Министерство на земеделието и храните, кметството и читалището в село Гавраилово, Институтът по овощарство - гр. Пловдив, Организацията на производителите на праскови „Българска праскова“, Националната служба за съвети в земеделието.

Празникът „Златна праскова“ се провежда под патронажа на Министъра на земеделието и храните.

 

24.07.2018 г.