Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Насърчаването на заетостта във водния сектор изисква обучение по иновативни теми

26 юли 2018 12:51, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1299
Проект за Насърчаване на заетостта във водния сектор представи вчера в Сливен Българската асоциация по водите

Проект за Насърчаване на заетостта във водния сектор представи вчера в Сливен Българската асоциация по водите ( БАВ ). Презентацията се състоя при домакинството на Областната администрация и със съдействието на „ВиК“ – Сливен. Присъстваха служители на водния оператор от Сливенска област и безработни граждани от Бюрото по труда.

Проектът предвижда изпълнение на комплекс от дейности, основани на обективните нужди на водния сектор в България от квалифицирана работна ръка. Те са свързани с развитието и повишаването на ефективността на сектора, в съответствие с европейските ангажименти на страната ни. Предвидените мероприятия ще представят методи за повишаване на квалификацията и потенциала за развитие на заетите във водния сектор служители, ще се популяризират добри практики и иновативни подходи.

Сливен е един от седемте града у нас, където БАВ провежда информационни събития за обучение и квалификация на работещите във ВиК сектора и други заинтересовани от тази сфера граждани, които могат да бъдат привлечени на работа във водния сектор.

Необходимостта от обучение става все по-голяма, няма подготвени кадри във ВиК- дружествата, посочи председателят на БАВ Иван Иванов. Несправедливо ниското заплащане във ВиК сектора трябва да се промени и да стане адекватно, за да се преодолее липсата на ВиК инженери и квалифицирани специалисти. Европейските инвестиции във водния сектор ще отворят работни места, а това поставя на дневен ред въпроса за ефективността на работата им. Тя е свързана с дигитализация и усвояване на IT технологии, които изискват обучение и повишаване на квалификацията на служителите. Идеята на проекта е да набележи слабите места във водния сектор. Целта е не само да се повиши квалификацията, но и да се популяризира дейността на ВиК. Обществеността трябва да бъде информирана какво се случва на пречиствателните станции и по водопроводните системи и обекти.

Проектът има срок на действие 10 месеца. Ще бъдат проведени седем безплатни обучения. Обучението в Сливен ще бъде от 8 до 10 август. БАВ подготвя ръководства за намаляване на загубите, формирани най-вече от многото течове по амортизираната водопроводна мрежа и от неплащането на консумирани водни количества в ромските махали. Някои курсове ще бъдат онлайн и ще се провеждат дистанционно и на живо. Лекторите – хабилитирани лица, ще дискутират иновативни теми, като видовете процеси на пречистване, тъй като пречистването на отпадъчните води е приоритетно за България. В населените места без пречиствателни станции за отпадъчни води, иновативна възможност е изграждането на малки пречиствателни съоръжения, посочиха експертите на БАВ. Обучението завършва с изпитен тест и сертификат.

Снимки

Проект за Насърчаване на заетостта във водния сектор представи вчера в Сливен Българската асоциация по водите