Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриха „Златна праскова“ 2018

26 юли 2018 14:32, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 912
---

В село Гавраилово беше открит празникът „Златна праскова“ 2018. Той започна с приветствие на кмета на село Гавраилово Димитър Андреев. „Този празник е форма на сътрудничество между традиционните производители и се очертава като двигател на инициативи за развитие на местната общност. Целта му е да обедини основни ценности – фолклорното наследство, веселието и всеотдайния труд на хората“, каза Димитър Андреев.

„Радвам се, че този празник се утвърди като традиция в нашия регион, който можем да наречем градината на България, а Гавраилово столица на Долината на прасковите. Всички знаем колко е труден земеделският труд, затова и толкова повече радост носят празнични моменти като този. Радвам се, че съхраняваме традициите си и показваме обичаите си на децата ни, любовта към труда и към българското“, заяви в приветственото си слово кметът Стефан Радев. Той получи плакет от изпълнителния директор на Националната служба за съвети в земеделието доц. д-р Младен Младенов.

Трима души бяха отличени в конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Конкурсът се проведе за седма поредна година от Национална служба за съвети в земеделието. В него участваха 6 земеделски производители, отглеждащи прасковени насаждания. На първо място беше отличен Антон Иванов от село Ковачите, на второ място – Марияна Тодорова от село Струпец и на трето място беше класирана Пенка Кирова от град Сливен.

Празникът продължи с кръгла маса на тема „Състояние и тенденции при производството на праскови“, в която се включиха водещи специалисти от Института по овощарство - гр. Пловдив. Малко по-късно започна лекцията „Възможности и подпомагане на малки стопанства по „Програмата за развитие на селските райони 2014-2020“ , в това число и подготовка за проектни предложения по Подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделските стопанства по тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“, с лектор д-р Димитър Ванев от Националната служба за съвети в земеделието. Проведоха се още дискусия и представяне на препарати за растителна защита, както и посещение на линия за заготовка на праскови за износ „Българска праскова“, демонстрация на земеделска техника, прикачен инвентар и капково напояване.

Любители фотографи имаха възможност за изява в конкурс на тема „Най-вкусната българска праскова“. Целият ден ще бъде съпътстван с конкурси, сред които „Мис Праскова“, „Най-бързо ядене на праскови“, „Най-добра прасковена ракия“, „Правене на компот от праскови“, изложба на картини и други. Празникът ще завърши с изпълнения на певци и музиканти от Долината на прасковите.

На събитието присъстваха народният представител Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, общински съветници, заместник – кметът Пепа Чиликова, началникът на РУО – Сливен д-р Бисерка Михалева, кметове на населени места, изпълнителният директор на Национална служба за съвети в земеделието доц. д-р Младен Младенов, директорът на Главна дирекция съвети в земеделието и аналитична лаборатория Димитър Ванев, жители и гости на село Гавраилово.

Организатори са Община Сливен, Министерство на земеделието, храните и горите, кметството и читалището в село Гавраилово, Институтът по овощарство - гр. Пловдив, Организацията на производителите на праскови „Българска праскова“, Националната служба за съвети в земеделието.

Празникът „Златна праскова“ се провежда за 17 път и е под патронажа на Министъра на земеделието, храните и горите.

26.07.2018 г.

 

Снимки

---------------------