Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител свика работна среща за обхвата на децата в образованието

23 август 2018 09:11,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 768
Механизмът е отговорност на всички институции, подчерта областният управител

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски свика работна среща с ръководителите на държавните структури, общините и неправителствените организации във връзка с Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Целта бе да се направи анализ на досегашната работа и да се съобщят предстоящите задачи. Механизмът бе създаден с решение на правителството от 5 юли 2017 г. Администрирането бе извършвано основно от РУО и образователните структури. С ПМС №100 от 8 юни т.г. механизмът стана постоянен. „Връщането в училище на необхванатите и отпадналите деца е отговорност на всички институции”, подчерта областният управител.

През м.г. бяха създадени 63 екипа за обхват, в които бяха ангажирани 543 просветни, общински, социални служители и служители на реда, представители на НПО, образователни и здравни медиатори, съобщи Илонка Толева, ст.експерт в РУО. На адрес са били посетени 6 338 деца на възраст между 5 и 16 години, които не са записани или са отпаднали от училище. „Това са деца и ученици, които до този момент никога не са били издирвани”, уточни Толева. 1 795 от тях са били в чужбина, 548 не са били открити на адрес и за тях е нямало информация. 2 336 не са посещавали училище. В резултат на кампанията 2 106 подрастващи са били върнати в образованието. „Най-много деца отпадат заради пребиваване в чужбина и заради ранните бракове”, каза началникът на РУО д-р Бисерка Михалева. В навечерието на новата учебна година са сформирани отново 63 екипа за обхват, служителите в тях са 595 души.

Основен акцент в дискусията бе създаването на по-добра координация между ангажираните в механизма институции. Срещите при областния управител ще продължат.

Снимки

Илонка Толева представи резултатите от работата на екипите за обхватВ срещата участваха директорите на ОД на МВР, РДСП, Отдела за закрила на детето, РЗИ, общините, НПО