Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Десислава Танева бе гост на Националния събор на каракачаните

25 август 2018 15:34, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 6 години, брой четения: 1507
-------

Областният председател на Политическа партия ГЕРБ в Сливен и народен представител Десислава Танева бе официален гост на 27-я Национален събор на каракачаните в България, който събра близо 1 000 души в местността Карандила край Сливен. Той се организира от Федерацията на културно - просветните дружества на каракачаните в България. Поздравителни адреси до организаторите бяха изпратени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и народния представител от ПП ГЕРБ Галя Захариева.

Гости на празника бяха още посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис, заместник - кметът на община Сливен Пепа Чиликова, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, секретарят на Общината Валя Радева, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, заместник – председателят на Федерацията на културно-просветните дружества Мария Белова, представители на местни и държавни структури.

На събора по традиция бе отслужен тържествен водосвет за здраве. Фолклорни състави при Културно-просветните дружества на каракачаните в Сливен, Карлово, Казанлък, Карнобат и Серес, Гърция участваха в концертната програма. Специален гост бе и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”.Основната цел на събора е да се запазят, съхранят и да се предадат на поколенията традициите, обичаите, фолклорът и културата на каракачаните. За трета поредна година организаторите раздадоха курбан за здраве на посетителите на събора.

Според председателя на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България Коста Балездров, към момента близо 12 000 са каракачаните в страната. От няколко години регионални събори на каракачаните се провеждат и в други населени места в страната, има и създадени местни музеи на специфичните за етноса бит и традиции.

 

Снимки

----------------------------