Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седем са номинациите за наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов“

05 септември 2018 14:43, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 667

Седем номинации за наградата „Добри Чинтулов“ са подадени в Община Сливен. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Съюзът на архитектите в България номинира арх. Анна Неврокопска. Инициативен комитет, състоящ се от членове на смесен хор „Добри Чинтулов“ при Народно читалище „Зора – 1860“, номинира Георги Йорданов. Иван Савов е предложен от Съюза на българските художници, Михаил Илийков – от Съюза на артистите в България. Петя Александрова е номинирана от издателство „Български писател“, а Съюзът на независимите български писатели посочва името на Соня Келеведжиева. Сред номинираните е и акад. Тодор Кръстев, зад чието име застават Съюзът на българските композитори и Съюзът на Българските музикални и танцови дейци.

В близките дни предстои заседание на Обществената комисия за избор на носител на наградата, на което ще стане ясен носителят на приза за тази година.

Наградата е индивидуална и се връчва в навечерието на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден. На носителите се връчват почетен знак с образа на Добри Чинтулов, грамота на Община Сливен и парична премия в размер на 2 500 лв. Името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” се вписва в „Лауреатската книга” и на паметната дъска в къща-музей „Добри Чинтулов”.

Сред носителите на наградата през годините са Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Николай Хайтов, Светлин Русев, Богомил Райнов, Дечко Узунов, Александър Морфов и много други изтъкнати дейци на българската култура и изкуство.

 

05.09.2018 г.