Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започнаха проверки на язовирите в Сливенска област

14 септември 2018 15:08,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 726
Заседание на комисията

Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител Чавдар Божурски, започна проверки на язовирите в Сливенска област. Основната цел, съгласно Закона за водите, е да се установи готовността за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях.

На територията на Сливенска област има 110 язовира, държавна, общинска или частна собственост. Най-много, 79 на брой, са в община Нова Загора. В община Сливен са 18, а в общините Котел и Твърдица - съответно 6 и 10. Съгласно измененията в закона, междуведомствената комисия ги класифицира в две групи според техническите им параметри. С ниска степен на потенциалния риск са 61 язовира. Това означава, че при евентуална авария обектите не застрашават населени места или публична инфраструктура. Проверките при тях ще се извършват веднъж на три години. В групата с висок потенциален риск са останалите и те подлежат на ежегоден контрол. За всички извършени проверки на място ще бъдат съставени протоколи с предписания.

Комисията е съставена от представители на областната администрация, РД ПБЗН, „Басейнова дирекция“, ДАМТН, „Напоителни системи“, „В и К“, общините. Председател е зам.областният управител Камен Костов. В 14-дневен срок след приключване на работата си комисията трябва да представи на Областния управител обобщен констативен протокол.

Снимки

Заседание на комисията